Klimatet förändras
Klimatets förändring diskuteras ofta som en framtidsfråga. Men mätningar och observationer visar att klimatet redan förändrats till följd av människans påverkan. Många av de klimatförändringar som observerats saknar motsvarighet under tusentals år, och i vissa fall hundratusentals och miljontals år.
De senaste hundra åren har jordens klimat slagit in på en ny bana. Under lång tid dessförinnan förändrades temperaturen ganska långsamt och måttligt, men i början av 1900-talet inleddes en kraftig uppvärmning med förändringar i klimatet som följd.
Klimatet förändras dock inte på samma sätt överallt på jorden. På en del håll har temperaturen stigit betydligt mer än den genomsnittliga ökning på en dryg grad som uppmätts sedan 1900-talets början. På andra håll har temperaturökningen varit mindre.
Synliga spår
Den temperaturökning som hittills ägt rum leder till en rad förändringar runt om på jorden, exempelvis:
Arktis havsis
Avsmältningen av Arktis havsis går snabbt och dess utbredning har minskat markant under de senaste decennierna. Mest tappar isen i utbredning på sommaren. Isens utbredning i september har mellan 1979 och 2022 minskat med i snitt cirka 14 procent per decennium.
Grönland
Inlandsisen på Grönland har förlorat massa i en ökande takt de senaste 20 åren. Ökad avsmältning på ytan är en av faktorerna bakom det.
Bergsglaciärer
Så gott som samtliga glaciärer i jordens bergstrakter är på tillbakagång. I många fall är tillbakagången dramatisk som i Alperna och på Kilimanjaro. På sina håll är glaciärerna mindre nu än vad de har varit på flera tusen år.
Snötäcket
Snötäcket på norra halvklotet har minskat. Minskningen syns främst genom att snön smälter tidigare på vår och försommar.
Extremväder
Värmeböljor har blivit mer frekventa och mer intensiva över större delen av världens landområden, och det har också blivit vanligare med kraftig nederbörd över större delen av världens landområden där observationsdata räcker till för att bedöma en förändring.
Nederbörd
Mängden nederbörd över land har globalt sannolikt i genomsnitt ökat sedan 1950, med en snabbare ökning sedan 1980-talet.
Permafrost
En utbredd uppvärmning och upptining av permafrost har pågått i Arktis under de senaste decennierna.
Världshavens temperatur
Världshaven lagrar mycket av värmeenergin som tillförts klimatsystemet. Ökad temperatur har uppmätts i haven – framförallt i de övre vattenlagren ner till 700 meters djup.
Havsytans nivå
Sedan 1800-talets slut har havet stigit med i genomsnitt närmare 25 centimeter. Ökningen orsakas framförallt av avsmältning från landbaserad is och av att vatten utvidgas när det blir varmare.
Antarktis
Antarktis inlandsis har förlorat massa de senaste tjugo åren. Här är det i princip inte fråga om avsmältning – temperaturen når mycket sällan över noll – men däremot har flera av glaciärtungorna i inlandsisens utkanter börjat röra sig snabbare än de gjorde tidigare.
Vad gäller utbredningen av havsisen runt Antarktis, så finns ingen tydlig trend under årtiondena sedan regelbundna satellitmätningar inleddes 1979, kopplat till motsatta regionala trender och stor mellanårsvariation. Under 2023 och 2024 har havsisens utbredning varit ovanligt liten. Det återstår ännu att se huruvida avvikelsen varit början till en långsiktigt minskande trend.
Havsförsurning
Världshaven beräknas ha tagit upp ungefär en fjärdedel av de utsläpp av koldioxid som människan har tillfört atmosfären. Ett ökat innehåll av koldioxid sänker vattnets pH-värde och havsvattnet försuras. Världshaven är i dag 26 procent surare jämfört med förindustriell tid – detta är ytterligare en effekt av koldioxidutsläppen (alltså inte orsakad av uppvärmningen).
Klimatet förändras i Sverige
Förändringarna i Sveriges klimat liknar de förändringar som observerats på andra håll i världen. Mätningar visar på en ökning av årsnederbörden och mindre snö och is vintertid. Men variationerna mellan enskilda år är och kommer fortsatt att vara stora.
På en enskild plats kan vädrets naturliga skiftningar vara så stora att årsmedeltemperaturen varierar flera grader från ett år till ett annat. Variationerna skapar ett brus som gör det besvärligt att urskilja mer långsiktiga klimatförändringar.
Liknar global trend
Temperaturförändringar i ett enstaka land som Sverige kan vara svåra att relatera till trender i medeltemperatur för hela jorden. I sådana mätserier tar vädrets lokala variationer i olika världsdelar till stor del ut varandra, och trenden i ett mindre geografiskt område kan vara svår att upptäcka i mätserien. Ändå kan det konstateras att uppvärmningen sedan slutet av 1800-talet har varit ännu kraftigare i vårt land än i världen som helhet.
Årsmedeltemperatur
Det finns likheter mellan de globala och de svenska variationerna i årsmedeltemperaturen, till exempel var slutet av 1800-talet kallare än 1900-talet. Det senaste kvartsseklet har varit en period med stigande årsmedeltemperatur. 2020 blev det varmaste året i Sverige som uppmätts så långt tillbaka som SMHI:s mätningar för Sverige sträcker sig (1860-talet).
Årsnederbörd
Det går att se en viss ökning av årsnederbörden i Sverige för de senaste 100 åren, men variationen inom landet är stor. Exempelvis är de västra fjälltrakterna ur fas med övriga Sverige, det vill säga man har oftast vått när det är torrt i övriga landet och vice versa.
I Sverige har vi under de senaste trettio åren haft en uppseendeväckande mängd översvämningsproblem och tillrinningarna till sjöar och vattendrag har, med vissa undantag, legat högt sedan mitten av 1980-talet. Dessa företeelser beror på mildare vintrar och en tendens till mer nederbörd.
Allt mindre snö och is
I likhet med de flesta av jordens bergstrakter tycks också de svenska glaciärerna vara på tillbakagång. Dessutom har man observerat förändringar i islossningsdatum för sjöar och stora floder i Sverige, vilket är direkt kopplat till en förändring av lufttemperaturen.
Under de senaste 40 åren har islossningen i genomsnitt inträffat omkring 20 dagar tidigare i södra Sverige och omkring nio dagar tidigare i norra Sverige.