Miljöbalken i ett förändrat klimat
Ett förändrat klimat medför en omfattande samhällsutmaning som ställer krav på hur miljöbalken tillämpas.
Miljöbalkens roll i klimatanpassningsarbetet
Av portalparagrafen i miljöbalken, 1 kap. 1 § framgår att miljöbalken ska tillämpas så att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter. Miljöbalken är därför ett viktigt verktyg för att bemöta klimatförändringen och dess effekter. Genom miljöbalkens tillämpning säkerställs att klimatanpassningsåtgärder vidtas för att undvika negativ miljöpåverkan, men också att de anpassningsåtgärder som genomförs inte påverkar miljön negativt.
Frågor som berör klimatanpassning kommer till uttryck genom flera av miljöbalkens kapitel så som allmänna hänsynsregler (2 kap), hushållning med mark- och vattenområden (3 kap), miljökvalitetsnormer (5 kap), miljöbedömning (6 kap), områdesskydd, markavvattning med mera. Nedan kan du läsa mer om Naturvårdsverkets vägledning om hur klimatanpassning ska beaktas i miljöbalkens kapitel.
Tillsynsvägledning, kapitel 2
I Naturvårdsverkets tillsynsvägledning kan du läsa mer om hur klimatanpassning kan beaktas utifrån de allmänna hänsynsreglerna, 2 kap. miljöbalken.
Klimatanpassning i miljöbedömningar, kapitel 6
I Naturvårdsverkets tillsynsvägledning kan du läsa mer om hur klimatanpassning kan beaktas i specifik och strategisk miljöbedömning, 6 kap. miljöbalken.