Phil Miller analyserar referensvärdet för vargar i Sverige

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera det så kallade referensvärdet för antalet vargar. Forskaren Phil Miller är en av två internationella experter som ska genomföra vetenskapliga analyser till rapporten som uppdraget ska ta fram.

– Vargen, i Europa, Nordamerika och på andra håll, är en bra fallstudie för att utforska dessa komplicerade frågor, säger Phil Miller, Senior Program Officer vid Conservation Planning Specialist Group (CPSG). Han är en av två internationella experter som ska genomföra vetenskapliga analyser inför en kommande rapport om referensvärdet för antalet vargar i Sverige.

Vad var det som intresserade dig i just det här uppdraget?

– Som en del av det arbete jag gör på CPSG är jag särskilt intresserad av den komplexa skärningspunkten mellan vetenskap och beslutsfattande om bevarande av vilda djur. Hur använder vi vetenskaplig information för att utveckla effektiva strategier för att förbättra statusen för djur- och växtpopulationer i naturen? Och hur kan dessa beslut potentiellt påverkas av andra kritiska faktorer som till exempel människors attityd till vissa arter? 

Vad ser du som särskilt utmanande med uppgiften om referensvärde för varg i Sverige?

– Jag ser den första utmaningen som begreppsmässig och är resultatet av flexibla definitioner av nyckelbegrepp som "långsiktig" och "livskraft" inom EU:s habitatdirektiv. Denna flexibilitet är nödvändig i ett så omfattande vägledningsdokument, men kräver att artspecifika expertgrupper är eniga om definitioner som är lämpliga och meningsfulla för deras särskilda situation. 

– Vi kan bara tolka resultaten av våra analyser korrekt när vi är överens om dessa definitioner. Dessutom tror jag att det kan vara utmanande att kommunicera resultaten av sådana här analyser till olika icke-tekniska målgrupper. Det är viktigt att tydligt förklara vilken typ av information som används i analysen, vilka antaganden som gjorts när det inte funnits specifik information och konsekvenserna av resultaten för praktisk populationshantering. 

Det finns starka åsikter om vargfrågan i Sverige. Hur ser du att dina resultat granskas och debatteras av olika intressenter?

– Resultaten av en sådan här analys kan påverkas mycket av de antaganden som vi gör om ett givet system, särskilt om vi har kunskapsluckor när det gäller vad vi vet om systemet. Dessutom kommer olika människor att göra egna antaganden om systemet baserat på sina egna erfarenheter och kunskaper. Som ett resultat av det kan olika intressenter se resultaten med väldigt olika nivåer av förtroende. 

– Mitt mål med analyser som denna är att mycket tydligt lista våra antaganden och där det är lämpligt, genomföra alternativa "versioner" av analysen för att testa resultatens känslighet för olika antaganden. Jag hoppas att detta flexibla tillvägagångssätt kommer att hjälpa intressenterna att tolka resultaten och deras konsekvenser och därmed förbättra projektets övergripande värde.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund?

– Jag började ursprungligen min akademiska karriär inom kemi och geologi, men jag har alltid varit fascinerad av vilda djur och deras skydd - ända sedan jag var barn. Jag bestämde mig ganska sent i mina akademiska studier för att översätta passionen för vilda djur till en karriär inom naturvård, och jag är så glad att jag gjorde det! Jag har arbetat med CPSG i nästan 30 år, och jag är mycket lyckligt lottad som får arbeta med så engagerade och energiska kollegor. Jag bor i Minnesota, USA med min fru och har två barn. När jag inte jobbar tycker jag om att cykla, lyssna på ny musik och äta på nya restauranger. 

Mer om CPSG

CPSG är en del av Species Survival Commission (SSC) i International Union for Conservation of Nature, eller IUCN. CPSG arbetar med regeringar, icke-statliga organisationer (NGO), akademiska institutioner och samhällsrepresentanter för att hjälpa dem att utveckla effektiva, vetenskapsbaserade och samarbetsinriktade bevarandestrategier för hotade och utrotningshotade växt- och djurarter. Organisationens huvudkontor finns i USA. 

Om regeringsuppdraget

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera det så kallade referensvärdet för antalet vargar. Referensvärdet är det minsta antal vargar som måste finnas för att Sverige ska uppfylla kraven i EU:s naturvårdsdirektiv. År 2019 rapporterade Sverige 300 som referensvärde och nästa rapporteringstillfälle är 2025.

Naturvårdsverket har anlitat de internationella experterna Nicolas Dussex (Norge) och Phil Miller (USA) som kommer att utföra de vetenskapliga analyserna inom uppdraget.

Läs mer