Klövviltsförvaltning

Granskad: ‎den ‎24‎ ‎januari‎ ‎2024

Klövviltet ger oss möjlighet till jakt och andra naturupplevelser samt möjlighet till klimatsmart kött. Mål för klövviltsförvaltningen sätts i första hand på regional eller lokal nivå. För vildsvin finns även mål på nationell nivå.

Vanligt förekommande klövdjur i Sverige är älg, kron- och dovhjort, rådjur och vildsvin. Även mufflon finns i frilevande populationer i Sverige.

Klövvilt är en viktig resurs i samhället. Täta stammar av klövvilt kan dock orsaka obalans i ekosystem, samhällsstörningar, ekonomisk skada och påverka markanvändningen negativt. Jakt är ett viktigt verktyg för att kontrollera viltstammarna och minska risken för skador i ett landskapsperspektiv.

Mål för viltstammarna

En livskraftig älgstam  

En livskraftig älgstam är anpassad efter de regionala ekologiska förutsättningarna. Den har hög reproduktion per hondjur, höga kalvvikter och äldre älgtjurar ingår som en naturlig del av populationen. En livskraftig stam har motståndskraft mot sjukdomar. 

Uppföljning av mål inom älgförvaltning - redovisning av regeringsuppdrag (pdf) 

Älgen förvaltas regionalt i samverkan mellan myndigheter, organisationer, markägare och jägare som tillsammans ska skapa en uthållig älgförvaltning. I varje län finns ett antal älgförvaltningsområden där mål för förvaltningen av stammen sätts, till exempel avskjutningsmål. Mer information om mål för älgförvaltningen finns på länsstyrelsernas webbplats. 

lansstyrelsen.se

Enligt den senaste rödlistan från Artdatabanken är älgen inte klassad som hotad, men det finns flera faktorer som pekar på att populationen kan minska i framtiden. Älgstammens täthet mäts vid jaktstart och har sedan 2015/16 minskat i hela landet. Minskningen beror framför allt på ökad jakt och förändringar i älgarnas livsmiljö. 

Det föds färre kalvar nu än tidigare år. Antalet kalvar som föds har minskat stadigt sedan år 2000. Det finns flera skäl till det, bland annat rovdjur som varg och björn. Ett annat skäl är varmare och torrare väder vilket påverkar kalvarnas överlevnad och påverkar också tillgången på mat. 

SLU Artdatabanken diskuterar möjligheten att rödlista älgen och att klassificera den som "nära hotad". Det innebär att det är viktigt att noga följa reproduktionens utveckling och andra faktorer som påverkar populationen, för att säkerställa ett hållbart brukande av älg som resurs även i framtiden.

Rödlistning innebär inte att en art får automatisk skyddsstatus. En art kan finnas med på rödlistan trots att den är tillåten att jaga. Rödlistan är ett verktyg som används för att göra prioriteringar inom naturvården.

Rödlistning (slu.se)

Nationella klövviltsrådet

Rådet utgör ett stöd för Naturvårdsverkets vägledning i frågor som rör klövviltförvaltning. Rådets arbete underlättar och utgör en del i underlaget vid länsstyrelsemas beslut, särskilt i länsöverskridande och komplicerade frågor. Även andra myndigheter som Polismyndigheten och Trafikverket kan behöva vägledning vid beslut som rör klövvilt.

Det nationella klövviltsrådet inrättades 2014.

Ordförande 

Naturvårdsverkets representant för klövviltsfrågor.

Övriga ledamöter

Anders Wetterin, Lantbrukarnas Riksförbund

Gustav Avehed, Statens veterinärmedicinska anstalt

Vakant, Skogsstyrelsen

Maria Cedersmyg, Jordbruksverket

Anders Nilsson, Svenska Jägareförbundet

Erik Lindberg, Länsstyrelsen

Johan Varenius, Sveriges Jordägareförbund

Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbund

Johanna Wikland-Månsson, Länsstyrelsen

Michael Andersson, Skogsägarföreningarna

Fredrik Widemo, Sveriges lantbruksuniversitet

Lena Britz, Nationella viltolycksrådet

Ronny Löfstrand, Skogsindustrierna

Solveig Larsson, Jägarnas Riksförbund

Arja Helena Kautto, Livsmedelsverket