Viltförvaltning

Granskad: ‎den ‎10‎ ‎januari‎ ‎2024

Viltstammarna kan ses som en resurs som brukas till nytta och glädje för många människor men de kan också orsaka problem i landsbygdens näringar och i trafiken.

Landskapet, klimatet och viltstammarna varierar över tid, liksom samhällets prioriteringar och vårt sätt att bruka den mark där viltet lever. Viltförvaltningen behöver därför kunna hantera dessa förändringar som exempelvis varierande viltstammar, invasiva arter och oförutsedda händelser i klimatförändringarnas spår.

En viltstrategi för alla 

Naturvårdsverket har tagit fram en uppdaterad strategi för svensk viltförvaltning med viktiga inriktningsmål, vägval och fokusområden, som utvecklar och stärker svensk viltförvaltning. Strategin fungerar som en vägvisare för såväl Naturvårdsverket som för andra myndigheter och aktörer.

Ta del av viltstrategin här

Förvaltningsplaner

Förvaltningsplaner är viktiga styrdokument för att nå de politiska mål som satts upp för en viltart. Förvaltningsplaner har som syfte att klargöra målen och ramarna för förvaltningen.

Förebyggande åtgärder och ett effektivt ersättningssystem är viktiga för att skapa acceptans för viltstammarna. Grundregeln är att skador som orsakas av vilt ska förebyggas genom jakt. Om skadorna orsakas av arter som man normalt inte får jaga arbetar man istället i första hand med att förebygga skador. Skyddsjakt är också en förebyggande åtgärd som kan bli aktuell när det inte finns några andra lämpliga lösningar för att förhindra allvarliga skador. Den som drabbas av viltskador kan ha rätt till ersättning.

Skyddsjakt

Att skydda tamdjur mot rovdjursangrepp

Ersättning för skador av säl (Havs- och vattenmyndighetens webbplats)

Viltskadecenter - direktlänk