Jakt på järv
Järven är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former.
För att reglera antalet järvar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
Så gott som all järvjakt beslutas av länsstyrelsen. Du som tänker jaga järv behöver känna till en del villkor utöver de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen. Du behöver läsa länsstyrelsens beslut om jakt för just det län eller område där du ska jaga. Du måste även känna till hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området.
Skyddsjakt på järv
Naturvårdsverket har delegerat rätten att besluta om skyddsjakt på järv till länsstyrelserna i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt vid behov, året om. Jakttiden för det specifika tillfället fastställs i beslutet om skyddsjakt.
- Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt. Ansökan om skyddsjakt ska skickas in till länsstyrelsen i det län där jakten ska ske.
- Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på till exempel renar, tamboskap och annan egendom.
- Behov av skyddsjakt bedöms från fall till fall.
- Beslut om skyddsjakt på järv finns hos den länsstyrelse som har fattat beslutet.
Licensjakt
Naturvårdsverket kan delegera rätten att besluta om licensjakt på järv till länsstyrelserna i de förvaltningsområden som överstiger sin fastställda miniminivå. Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på järv ska gälla från och med den 1 oktober till och med den 31 december.
Länsstyrelsernas beslut om licensjakt utgår från den inriktning som den regionala förvaltningen har beslutat ska gälla.
Tillåtna vapen och fångstmetoder
För jakt på järv krävs kulvapen klass 1 eller 2. Dispens för användandet av hagelvapen och enhandsvapen vid skyddsjakt kan i vissa fall ges av Naturvårdsverket.
Länsstyrelsen besiktigar fällda järvar
Besiktningsmän från länsstyrelsen besiktigar fällda järvar. Hela järvkroppen tas omhand och skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt. Förvaltning och forskning samarbetar och data som samlas in används inom järvforskningen.
Statistik döda rovdjur
I Rovbase kan du se antal rovdjur som fällts vid jakt eller hittats döda av annan orsak i Skandinavien. Statistiken går att filtrera på år, land, län och dödsorsak.