Definition

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎januari‎ ‎2024

Genom tiderna har vi haft stor nytta av främmande arter från världens alla hörn i trädgårdar, i jord- och skogsbruk och för jakt. Men några främmande arter tar över i sin nya miljö, konkurrerar ut andra arter och skadar ekosystemen. De kallas invasiva främmande arter.

Främmande arter

Med främmande arter menas arter som med människans hjälp har förflyttats till ett område där de inte funnits tidigare. Det kan till exempel vara genom införsel med import, att de tas med hem från resor eller att de oavsiktligt följer med andra transporter till exempel i barlastvatten eller med livsmedel. Dessa främmande arter kan vara djur, växter, svampar eller mikroorganismer. Arter som av egen kraft sprider sig till ett nytt område räknas inte som främmande. 

Främmande arter har varit och är till stor nytta för oss människor och de är ekonomiskt viktiga för både individer och samhälle. De smyckar våra trädgårdar och ger oss utökade möjligheter att jaga och fiska. Exempelvis har det jaktbara viltet i landet kompletterats genom inplantering av bland annat dovhjort, fälthare och fasan.  

Invasiva främmande arter

Stora problem kan dock uppstå när främmande arter blir invasiva i sin nya miljö. Främmande arter betraktas som invasiva när de sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen, människors hälsa eller ekonomin. Det kan handla om växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar.

Förutom att invasiva främmande arter är ett stort hot mot biologisk mångfald och ekosystemen så medför de mycket stora samhällskostnader på grund av skadorna de orsakar för infrastruktur, olika näringar och för bekämpningen av dem. När en invasiv främmande art har etablerat sig på en ny plats kan det vara väldigt svårt att bli av med den. 

Främmande arter i Sverige

Antalet främmande arter i Sverige ökar för varje år. Samhällsutvecklingen med ökad global handel, ökat resande samt fler och snabbare transporter leder till att fler förbindelser etableras mellan geografiska områden som annars inte skulle haft kontakt med varandra. Detta underlättar för fler invasiva främmande arter att föras in till landet. Samtidigt riskerar fler främmande arter i Sverige att bli invasiva till följd av klimatförändringarna.  

I Sverige finns idag mer än 2000 främmande arter, cirka 20 procent av dem är invasiva eller potentiellt invasiva. 

Artdatabankens riskklassificering