Verktyg

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎november‎ ‎2023

Här finner du stöd och verktyg för att underlätta för dig som arbetar med att bekämpa och hindra spridning av invasiva främmande arter.

Naturvårdsverket, länsstyrelserna och SLU Artdatabanken har tagit fram stöd och verktyg för att underlätta arbetet med invasiva arter. Verktygen är främst till för länsstyrelser och kommuner, men kan med fördel även användas av markägare och verksamheter som arbetar med att bekämpa och hindra spridning av invasiva arter.  

Rapportera fynd av invasiva arter

Du kan rapportera fynd av invasiva arter på Eftersökta arter via mobiltelefon eller dator. 

Om du rapporterar utan att logga in måste du ladda upp en bild av fyndet. Om du har skapat ett konto och är inloggad så behövs inget fotografi för att rapportera, vilket kan underlätta vid dålig täckning. Ladda då upp fotografi av fyndet i efterhand, så att artidentifiering kan göras.

Rapportera fynd av invasiva arter. Klicka dig fram tills du hittar rätt art.

Eftersökta arter (artfakta.se)

Om du inte hittar rätt kan du i stället rapportera genom "Artfakta", men då behöver du ett konto: 

Rapportera (artfakta.se)

Gamla inventeringar – hur rapporterar man det?

Om du redan har gjort inventeringar och har dem med koordinater i tabellformat, som Excel, kan du importera hela tabellen in i Artportalen på en gång. Logga in på artportalen.se, gå till fliken Rapportera och klicka på Importera.

Rapportera in åtgärder i Uppdragsportalen

I Länsstyrelsernas Uppdragsportal kan man rapportera in planerade och genomförda åtgärder för att ta bort eller hindra spridning mot invasiva arter. Denna möjlighet är öppen för alla aktörer som arbetar med åtgärder mot invasiva arter. Du kan där både rapportera in egna och ta del av andras åtgärder och även se resultatet av dem. 

Förutom att möjliggöra erfarenhetsutbyte, så används informationen för att skapa en samlad bild av vad som görs i Sverige. Länsstyrelsen rapporterar sina egna och kommunernas bekämpningsåtgärder till Naturvårdsverket, som i sin tur rapporterar till EU.   

För att komma igång med tjänsten behöver du en behörighet som du får via Länsstyrelsen. Kontakta din länsstyrelse och fråga efter en handläggare för invasiva främmande arter. Om du behöver behörighet i flera olika län söker du för varje län separat. 

Länsstyrelsens webbplats

Bevakning - få meddelanden när invasiva arter upptäcks

Du kan få meddelande till din mail när en invasiv art rapporteras in via invasivaarter.nu eller Artportalen. Du ställer själv in vilka arter och vilket geografiskt område du är intresserad av. För att kunna skapa bevakningar behövs ett konto hos SLU Artdatabanken.  

Mina bevakningar - Artfakta från SLU Artdatabanken

Fyndkartor - se aktuell utbredning och utförd bekämpning

Artdatabankens tjänst Fyndkartor visar både utbredning och genomförd bekämpning av invasiva arter. Kartan baseras på inrapporteringar till Artportalen och ett antal andra datakällor. Från början av 2021 kommer rapporter om bekämpning från Länsstyrelsens rapportsystem IAS i Uppdragsportalen automatiskt att överföras och visas upp i fyndkartan.  

Mina bevakningar - Artfakta från SLU Artdatabanken 

Metodkatalog för bekämpning av stora bestånd

Metodkatalogen är en hjälp när du ska välja metod för bekämpning av invasiva främmande växter. Metoderna är utvärderade utifrån ett antal aspekter och katalogen ger en överblick över olika metoder och deras för- och nackdelar.

Läs mer

Sök bidrag från LONA

Bidrag från Lokala Naturvårdssatsningen (LONA) går att söka för projekt som rör invasiva arter som inte är med på EU:s förteckning. Det går exempelvis att söka för bekämpning, kartläggning, utvärdering av metoder eller information till allmänheten. Sök i LONA-registret efter projektidéer. 

LONA-bidraget 

Mer information

Få information om invasiva främmande arter

Med nyhetsbrevet får du en överblick över vad som är på gång på området, till exempel information om kommande lagstiftning och ny vägledning. Inspirationsmejlet riktar sig till dig som arbetar med att kommunicera om invasiva främmande arter.