Arbeta smart mot invasiva växter

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎november‎ ‎2023

Här finns information och råd för att underlätta din kommuns arbete mot landbaserade invasiva växtarter.

Arbeta förebyggande – minska kostnaderna

Att tidigt ta bort invasiva växtarter gör att man slipper en hel del problem och kostnader. Vid en stor etablering av invasiva växter behöver skötseln av området förändras och man måste fokusera på begränsning och bekämpning av den invasiva arten. Områdets ursprungliga värden för till exempel naturvård eller rekreation kan bil lidande. Det kan också bli svårare att exploatera marken. En snabb utrotningsinsats kan ses som en investering för att slippa betydligt större kostnader och skador i framtiden. 

Sex nycklar för ett långsiktigt hållbart arbete

grafik-kommun.svg

Högerklicka här för att förstora bilden i egen flik

För att kunna jobba effektivt och framgångsrikt mot invasiva främmande växter behöver kommunen arbeta brett och inom flera områden. 

Webbinarieserie: Kommunens roll i arbetet mot invasiva främmande växter

Webbinarieserie invasiva växter

Om kommunens ansvar som fastighetsägare, hantering av avfall, rapportering av växtplatser, information till invånare, information kring risker med masshantering och ansvarsfull planering.

Till webbinarieserien
Jätteloka blomma

Vägledning för ett långsiktigt arbete mot invasiva växter

Här pekar vi ut sex områden som är nycklar för att lyckas i arbetet. För varje område finns en checklista, bland annat för hur en kommun behöver anpassa sin verksamhet för att följa aktuell lagstiftning kring invasiva främmande arter.

Se vägledningen här

Se till att alla drar åt samma håll

För att kostnadseffektivt hindra spridning av invasiva arter krävs samarbete. Det är onödigt att olika delar av en kommun drar åt skilda håll så att en del arbetar med bekämpning medan en annan del oavsiktligt sprider invasiva arter. Viktiga frågor att ta ställning till inom din kommun kan därför vara:  

  • Vilka arter, utöver de arter som omfattas av lagkrav, ställer till stora problem lokalt och bör prioriteras?  
  • Vilka naturområden inom kommunen ska vi prioritera? (Exempelvis områden med höga naturvärden eller platser där risken för ytterligare spridning är stor.)  
  • Vilka verksamheter inom organisationen kan riskera att sprida och föra in invasiva arter?  
  • Vilka metoder ska användas vid bekämpning?  
  • Hur ska ansvarsfördelningen se ut internt i organisationen? 

Samarbeta med andra markägare

Invasiva främmande växter förekommer ofta på platser där bekämpningen behöver omfatta flera markägare eller arrendatorer för att vara effektiv. Det kan handla om förekomster av invasiva växter i anslutning till infrastruktur, till exempel vägrenar eller spårområden, eller bestånd som överlappar med privata eller statliga markägare.

Aktörer som är viktiga att samverka med i samband med bekämpning är till exempel Trafikverket, Statens fastighetsverk, Fortifikationsverket eller Länsstyrelserna, men det är även viktigt att ha dialog och samarbete med privata och kommersiella markägare. 

Bekämpning av invasiva främmande växter på land

Här finner du generella råd om hur man bäst bekämpar invasiva främmande landväxter och en beskrivning av vilka typer av bekämpningsmetoder som finns.

Se vägledningen här
Hantering av växtavfall

Rapportera in åtgärder i Uppdragsportalen

Länsstyrelsen ansvarar för att samla ihop information om de bekämpningsåtgärder som kommunerna har utfört. Länsstyrelsens ska rapportera till Naturvårdsverket, som sedan rapporterar vidare till EU. Länsstyrelserna har därför tagit fram ett nytt IT-stöd för inrapportering av åtgärder mot invasiva arter.

IT-stödet i Uppdragsportalen vänder sig till samtliga aktörer som arbetar med åtgärder mot invasiva arter – däribland kommuner. I IT-stödet går det att både rapportera in och ta del av åtgärder som planeras och genomförs för att ta bort eller hindra spridning av invasiva arter.

Eftersom det görs massor av olika små och stora åtgärder över hela Sverige är det bra att samla allt på en plats, så det går att lära något av det. När resultat från åtgärderna finns med i Uppdragsportalen går det att få en bättre bild över vad som fungerar och inte. På så sätt sätts varje bekämpning in i ett större sammanhang. 

För att komma igång med tjänsten behöver du en behörighet som du får via Länsstyrelsen. 

Informationsmaterial och informera allmänheten

Här finns samlat informationsmaterial för användning i olika kanaler som webb, nyhetsbrev, sociala medier eller annat. Materialet är fritt att använda och du anpassar det efter dina förutsättningar.

Se infomaterialet här
Närbild på sköldpadda i vatten

Hur arbetar andra kommuner?

Ibland är det värdefullt att se hur andra gör. Här kan du läsa om hur Helsingborg, Gagnef och Oslo arbetar mot invasiva främmande arter.

Läs exempel från kommunerna här

Goda exempel

Mycket bra arbete pågår. Den här idébanken lyfter fram en liten del av allt det som sker runt om i landet. Använd dig av idéerna här för att bli inspirerad och vidareutveckla dem gärna. Använd med fördel regionala sammankomster och samverkansytor för att själva att dela goda exempel. 

Karlstads kommun har tillsammans med Karlstads Energi tagit fram tydliga skyltar till återvinningscentralen. Den första är en stoppskylt placerad vid behållaren för trädgårdsavfall. Den andra skylten visar var besökaren ska slänga växtavfall från invasiva arter. 

När kommunerna Osby och Östra Göinge ordnade en informationsdag på återvinningscentralen tillsammans med Länsstyrelsen Skåne kunde besökarna bland annat ställa frågor om bekämpning, transport och sortering av växtavfall från invasiva växter.

Kommunerna samlade samtidigt in tips på växtplatser på kommunal mark. På plats på återvinningscentralen fanns företag som arbetar med bekämpning och flera olika invasiva växter fanns ”utställda”. 

I Södertälje kommun informerade man om ovälkomna gäster i trädgården genom att hänga skyltar på 8000 soptunnor hos villaägare. Materialet presenterade fyra invasiva växter som ställer till problem i kommunen och tips på hur man ska hantera växtavfallet. 

Höganäs kommun erbjuder sedan 2004 allmänheten gratis hjälp med bekämpning av jätteloka. Sedan dess har man utfört bekämpning på ungefär 150 lokaler i kommunen och åtgärderna har lett till en kraftig minskning av arten.

Förutom att man idag håller uppsikt över ett tiotal lokaler där man bekämpar fröplantor tillkommer bara en eller två nya växtplatser per år. 

Varje år i april skickar Falkenbergs kommun ut ett informationsmaterial till alla markägare i kommunen som har jätteloka på sin mark. I materialet påminner kommunen om de lagkrav som finns att bekämpa arten. Bilagt finns också kontaktuppgifter till företag som går att kontakta om man inte har möjlighet att bekämpa själv. Efter sommaren gör kommunen en uppföljning på ett stickprov av fastigheterna. 

För att bekämpa blomsterlupin i vägkanterna samarbetar Skellefteå kommun med Trafikverket. Med stöd från ett LONA- projekt har man bland annat kunnat anställa två sommarpraktikanter som inventerat vägkanter. Trafikverket har ansvarat för bekämpningen. Både Trafikverket och kommunen har också passat på att sprida information om invasiva växter i samband med bekämpningsåtgärderna. 

Umeå kommun deltar tillsammans med Länsstyrelsen i Västerbotten i det svensk-finska projektet INSPECT. Ett av huvudmålet är att ta fram handlingsplaner för vresros och jättebalsamin anpassat till olika naturtyper. Planerna ska visa hur bekämpning och efterkontroller kan planeras, genomföras och följas upp.

Läs mer på INSPECT:s hemsida

För att gräva på kommunal mark i norska Ålesund krävs en åtgärdsplan för invasiva arter. I planen ska entreprenören analysera området och visa hur man planerar att hindra spridning av invasiva arter. Planen ska vara framtagen av biolog eller motsvarande och lämnas in samtidigt med ansökan om grävtillstånd.

För att uppmuntra privatpersoner, samfälligheter, byar och föreningar att bekämpa invasiva växter erbjuder Leksands kommun gratis hämtning av väl förpackat växtavfall. Genom en speciell mailadress kan man kontakta kommunen och be att få säckar upphämtade.

Uppsala kommun och Upplands botaniska förening har satt ut soptunnor i två områden i det kommunala naturreservatet Årike Fyris. Via skyltar uppmanas allmänheten att rycka upp eller klippa av plantor av jättebalsamin och lägga i soptunnorna.

Broschyr om kommunens arbete med invasiva växtarter

Här kan du ladda ner eller beställa broschyren: Kommunens arbete med invasiva växtarter.