Röd jättegunnera

Röd jättegunnera (Gunnera tinctoria) är en storväxande trädgårdsväxt från Sydamerika.

 

rod-jattegunnera-960x540.jpg

Status i Sverige

Arten finns inte etablerad i landet men förekommer i trädgårdar. Den kan bli invasiv i Sverige med förväntande klimatförändringar.

Röd jättegunnera är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen.

Rapportera fynd av röd jättegunnera

Om du hittar röd jättegunnera i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via

www.invasivaarter.nu 

När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Hindra spridning av röd jättegunnera i svensk natur

Var försiktig vid hanteringen av arten. Hör med din kommun om de tar emot växtmaterial för förbränning vid återvinningscentralerna.

Endast i undantagsfall bör det komposteras. Blöt ner plantorna och lägg dem i en sluten plastpåse för att ruttna. Använd täckta komposter så att fragment inte kan blåsa iväg och bidra till nyetableringar.

Lämna eller släng aldrig främmande växter i naturen.

Möjliga effekter

Röd jättegunnera konkurrerar med inhemska växter, förändrar vegetationssamhälles struktur och sammansättning och påverkar därmed livsmiljön för vissa inhemska arter.

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Arten kan spridas i handel med trädgårdsväxter och i samband med odling.

Hur känns den igen?

Röd jättegunnera är en flerårig lövfällande ”jätteört” som kan nå en höjd av två meter. Bladen påminner om dem hos rabarber men är mycket större och flikigare. 

Hur och var lever den?

Arten härstammar från Anderna i Chile och Argentina upp till Venezuela, med ett tempererat till tropiskt klimat och hög årsnederbörd. Den har naturaliserats från odling sedan början av 1900-talet i fuktiga delar av Västeuropa med milda vintrar.

Svenska fynd

Röd jättegunnera har hittills inte noterats utanför odling i Sverige. Den har odlats här och finns angiven i svensk trädgårdslitteratur sedan 1883.

Mer information