Nilgås

Nilgås (Alopochen aegyptiacus) är en andfågel från centrala och norra Afrika som häckar på marken i plattformsliknande bon.

Nilgås.
Nilgås, Alopochen aegyptiacus. Foto: Denis Huot, TT (ej fri att använda)

Status i Sverige

Nilgås är inte etablerad i Sverige men har häckat några enstaka gånger i södra delen av landet, senast 2014. Arten observeras då och då, främst under flyttningen. Framtida etablering av arten är sannolik. 

Arten är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera till EU och föras in i Sverige.

Rapportera fynd av nilgås

Om du hittar nilgås i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via

www.invasivaarter.nu

När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Möjliga effekter

Nilgåsen hotar den biologiska mångfalden genom att den kan korsa sig med andra arter av gäss och främst med andra främmande arter. Den konkurrerar med inhemska fåglar om boplatser och till viss mån om föda. 

Arten kan även ge ekonomisk skada genom betning och söndertrampning av grödor. Den kan även orsaka andra olägenheter för människor när de samlas i stort antal under fjäderfällningen då den har ett starkt aggressivt beteende för att skydda sina bon.

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Flera nilgäss har rymt från fångenskap och lyckats etablera sig i naturen, särskilt i Storbritannien och Nederländerna där den anses vara en besvärlig invasiv art. Arten häckar ursprungligen i Afrika men har hållits i djurparker och öppna parker i många europeiska länder.

Hur känns den igen?

Nilgåsen är en medelstor gås med en längd på 63–73 cm. Den är övervägande ljusbrun till beige med stora vita fält på i övrigt svartbruna vingar (syns tydligt i flykten), brun rygg och grå undersida med en liten brun fläck på buken. Halsen är delvis rödbrun och huvudet är ljust grått och den har ett stort rödbrunt parti runt ögonen.

Hur och var lever den?

Nilgås häckar ursprungligen i Afrika i de flesta miljöer i anslutning till sötvatten. Arten livnär sig främst av växter och ryggradslösa djur. Den häckar i trädhål eller hålor i marken. Den kan även häcka på naturliga plattformar eller i andra fåglars bon högt uppe i träd. 

Mer information