Rödgumpad bulbyl

Granskad: ‎den ‎21‎ ‎augusti‎ ‎2023

Rödgumpad bulbyl (Pycnonotus cafer) är en fågelart från tropiska Asien. En aggressiv konkurrent som kan tränga undan inhemska fågelarter. Riskerar sprida frön från invasiva växtarter. Arten är ännu inte påträffad i Sverige och skulle troligtvis inte klara vårt kyliga klimat.

Rödgumpad bulbyl
Rödgumpad bulbyl

Status i Sverige

Den rödgumpade bulbylen har konstaterats häcka i Spanien, både på fastlandet och på Kanarieöarna. Fynd finns även från Belgien och Nederländerna. I Sverige bedöms sannolikheten för att arten ska dyka upp i naturen mycket liten. Den troligaste spridningsvägen är med människan hjälp, antingen genom att någon tar med sig individer medvetet eller att den följer med som fripassagerare på en lastbil eller ett fartyg. 

Rödgumpad bulbyl är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Arten är potentiellt invasiv i hela EU. 

Förbuden började gälla 2 augusti 2022. 

Svenska jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket ansvar för bekämpningen av EU-listade invasiva främmande landlevande ryggradsdjur som förekommer eller upptäcks i Sverige, inklusive rödgumpad bulbyl.

Rapportera fynd av Rödgumpad bulbyl

Om du hittar rödgumpad bulbyl i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via www.invasivaarter.nu

Skicka gärna med bilder av fyndet.

Om du ser vad du misstänker är en rödgumpad bulbyl – rapportera in det Svenska jägareförbundet på deras tipstelefon, 070-33 99 326, eller mejla till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se

Skicka helst med bilder av fyndet så att det är möjligt att göra en artbestämning.

Om du hittar en arten bör du efter att ha rapporterat in den enligt ovan även skicka djurkroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för undersökning. Kontakta SVA på vilt@sva.se eller ring 018-67 40 00.

Möjliga effekter

Rödgumpad bulbyl påverkar biologisk mångfald genom konkurrens om föda och boplatser med inhemska fågelarter. Arten kan vara aggressiv mot andra fågelarter, vilket innebär i att inhemska arter kan jagas bort.  Det finns även uppgifter om att rödgumpad bulbyl sprider frön av invasiva växtarter. 

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Rödgumpad bulbyl förekommer som burfågel. Den har spridit sig utanför sitt naturliga utbredningsområde genom att den smitit eller släppts ut medvetet från fångenskap. 

Hur känns den igen?

Arten är stor som en trast (ca: 20 cm) men kroppsformen är mer långstjärtad jämfört trastarna. Stjärtfjädrarna är vita längst ut på spetsen. Huvudet är svart med en liten tofs och övergumpen är vit. Den har en röd undergump som är karaktäristisk för arten, därav namnet rödgumpad. Bulbyler är sociala och ofta livliga och högljudda. 

Arten kan förväxlas med andra arter av bulbyler. Vid Medelhavsområdet förekommer till exempel trädgårdsbulbyl (nordligaste Afrika) och levantbulbyl (östra Medelhavsområdet). Sannolikheten för att någon av dessa arter skulle uppträda i Sverige är dock mycket låg eftersom bulbyler lever stationärt i sina utbredningsområden.  

Hur och var lever den?

Rödgumpad bulbyl bygger bo i träd eller buskar och häckar ibland i närhet av människor. Den lever av att äta frukt, bär, blomknoppar, insekter och små reptiler. Eftersom arten förekommer i tropiska till subtropiska områden av Asien med höga temperaturer och förhållandevis låg nederbörd (dock ej i ökenmiljöer) bedömer man att det framför allt är Medelhavsområdet som rödgumpad bulbyl potentiellt skulle kunna etablera sig.