Mantelekorre

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎mars‎ ‎2023

Mantelekorre (Callosciurus finlaysonii) är en ekorre från Asien som oftast kan känna igen av sin mörka täckning på ryggen som ser påminner om en mantel.

Mantelekorre_960x540.jpg

Status i Sverige

Mantelekorre förekommer inte i Sverige. 

Mantelekorre är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Arten är potentiellt invasiv i hela EU. 

Svenska jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket ansvar för bekämpningen av EU-listade invasiva främmande landlevande ryggradsdjur som förekommer eller upptäcks i Sverige, inklusive mantelekorre.

Rapportera fynd av mantelekorre

Om du ser vad du misstänker är en mantelekorre – rapportera in det Svenska jägareförbundet på deras tipstelefon, 070-33 99 326, eller mejla till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se

Skicka helst med bilder av fyndet så att det är möjligt att göra en artbestämning.

Om du hittar en död mantelekorre bör du efter att ha rapporterat in den enligt ovan även skicka djurkroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för undersökning. Kontakta SVA på vilt@sva.se eller ring 018-67 40 00.

Möjliga effekter

Mantelekorren konkurrerar sannolikt med den inhemska röda ekorren (Sciurus vulgaris), som redan hotas i Europa av östlig gråekorre (S. carolinensis) och rödmagad trädekorre (Callosciurus erythraeus). Mantelekorre kan orsaka skador på träd genom att den gnager av barken, vilket i sin tur ökar trädens känslighet för skadegörare och sjukdomar. 

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Mantelekorren är inhemsk i Sydostasien, från Myanmar, Thailand, Laos och Kambodja till Vietnam, och inplanterad i Singapore, Japan, Filippinerna och Italien. Arten är etablerad i Italien. Den sprider sig till nya områden utanför sitt naturliga utbredningsområde huvudsak genom att den är ett populärt sällskapsdjur, dels genom rymningar och genom avsiktliga utsättningar. Mantelekorre är en art som har visat sig kunnat etablera nya populationer utifrån endast ett litet antal individer på en ny plats.

Hur känns den igen?

Mantelekorren har ett mycket varierande utseende, ofta med stora inslag av vitt på buk, kinder och ben, men grundfärgen är ofta brun, rödbrun eller svartbrun. Svarta fält kan också förekomma. Den är som vuxen 21–22 cm lång, med en något längre svans. 

Hur och var lever den?

Mantelekorren kommer ursprungligen från tropiska och subtropiska lövskogar. Den lever i många olika habitat från täta till öppna skogar och plantager. I Italien förekommer den i stadsparker och tallskogar.

Mer information