Eldmyra
Här hittar du information om tre arter: röd eldmyra, (Solenopsis invicta), svart eldmyra, (Solenopsis richteri), och tropisk eldmyra, (Solenopsis geminata).
Vissa myror från släktet Solenopsis, eldmyror, tillhör bland världens mest spridda invasiva arter och orsakar skada bland annat genom att bita människor och tamdjur.
På den här sidan hittar du information om tre arter: röd eldmyra, (Solenopsis invicta), svart eldmyra, (Solenopsis richteri), och tropisk eldmyra, (Solenopsis geminata).
Status i Sverige
Arterna är inte etablerade i Sverige.
Arterna röd eldmyra, Solenopsis invicta, svart eldmyra, Solenopsis richteri, och tropisk eldmyra, Solenopsis geminata, är listade på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att de är förbjudna att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Det är som högst risk för att arterna etablerar sig och orsakar skada i länderna runt medelhavet.
Förbuden för arterna börjar gälla 2 augusti 2022.
Rapportera fynd av eldmyror
Om du hittar en eldmyra i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via
När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.
Möjliga effekter
Gruppen eldmyror har fått sitt namn på grund av sitt ”eldiga” bett. Det vill säga att dom bits och kan potentiellt orsaka allergiska reaktioner på människor och tamdjur. Myrorna kan också orsaka skada på biologisk mångfald genom direkt predation på bland annat leddjur och blötdjur men även konkurrera med andra myrarter om boplatser och utrymme.
Det finns över 200 arter av eldmyror och de alla flesta orsakar inte skada, men de tre arterna som beskrivs på den här sidan är bland de värsta. Röd eldmyra, Solenopsis invicta, medför årliga kostnader i USA på uppskattningsvis 5 miljarder dollar till följd av kostnader för sjukvård, förluster inom lantbruk samt kostnader för bekämpning av arten. Tropisk eldmyra, Solenopsis geminata, är en av världens mest spridda invasiva arter.
Hur kan eldmyror komma hit och hur sprider de sig?
Eldmyror har spridit sig runt om i världen till följd av att de har följt med som medpassagerare på internationella handelsfartyg. De trivs ofta i områden nära permanent vatten, till exempel dammar och floder och har därför lätt till att råka hamna på fartygen.
Hur känns de igen?
Eldmyror är polymorfa, det vill säga att myrorna förekommer med olika utseende inom samma art (till exempel som olika arbetarmyror och drottningar). Generellt sett är de små myror, arbetarmyrorna blir ungefär 2–6 mm stora och är oftast röd-bruna. Deras bon kan se lite olika ut men har alltid ett inre som liknar en vaxkaka (sexkantiga former).
Hur och var lever de?
Röd eldmyra, Solenopsis invicta, svart eldmyra, Solenopsis richteri, och tropisk eldmyra, Solenopsis geminata, har alla sitt naturliga utbredningsområde i centrala Sydamerika. Röd eldmyra kan finnas i många olika sorters områden och förekommer naturligt i tropiska regnskogar och översvämningsslätter, men trivs också bra i störda miljöer, till exempel längs vägar och i anslutning till hus.