Afrikansk klogroda

Granskad: ‎den ‎7‎ ‎december‎ ‎2023

Afrikansk klogroda (Xenopus laevis) är en vattenlevande groda från södra och mellersta Afrika. Den är väldigt vanlig i sitt utbredningsområde och risken är stor att den kommer till Sverige.

Två fläckiga grodor på stenar i vatten
Afrikansk klogroda, Wikimedia commons.

Status i Sverige

Arten är inte etablerad i svensk natur men förekommer som sällskaps- och försöksdjur i Sverige. 

Från och med 2 augusti 2024 ingår Afrikansk klogroda (Xenopus laevis) i EU:s förteckning över invasiva främmande arter och är förbjuden att äga, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta eller sätta ut i naturen. Arten är potentiellt invasiv i hela EU. Om du redan har en afrikansk klogroda som sällskapsdjur så får du behålla den tills den dör även efter att förbuden har börjat gälla. 

Svenska jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket ansvar för bekämpningen av EU-listade invasiva främmande landlevande ryggradsdjur som förekommer eller upptäcks i svensk natur, inklusive afrikansk klogroda. 

Forskning

Bedriver du forskning med afrikansk klogroda?

Från och med 2 augusti 2024 så måste forskningsprojekt som använder afrikansk klogroda ha tillstånd från Naturvårdsverket. Läs mer och sök tillstånd här:

Tillstånd för forskning eller ex-situ bevarande

Rapportera fynd av afrikansk klogroda

Om du hittar en afrikansk klogroda i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via 

www.invasivaarter.nu 

Skicka helst med bilder av fyndet så att det är möjligt att göra en artbestämning. 

Om du ser vad du misstänker är en afrikansk klogroda – rapportera in det Svenska jägareförbundet på deras tipstelefon, 070-33 99 326, eller mejla  till

tipsaframmandearter@jagareforbundet.se 

Möjliga effekter

Afrikansk klogroda kan potentiellt sprida sjukdomar (t.ex. svampsjukdomen Batrachochytrium dendrobatidis) som angriper andra grodarter. Arten kan även konkurrera med inhemska grodarter och andra amfibier om föda och boplatser, och även orsaka skada på vattenlevande växter och zooplankton, fiskar och invertebrater.   

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Afrikansk klogroda har spridit sig till och inom Europa i samband med att individer har rymt från privatpersoner, forskningsanläggningar eller djurbutiker.  

Hur känns den igen?

Arten kan kännas igen på att grodorna har tre korta klor på vardera bakfot vilka också har gett arten sitt namn. Grodorna är gröngrå, mellan 5-15 cm stora och kan leva upp till 25-30 år om dom hålls i fångenskap.   

Hur och var lever den?

Precis som namnet antyder så kommer afrikansk klogroda från Afrika och har en naturlig utbredning från Sydafrika upp till Nigeria och Sydsudan. Arten har etablerat sig som invasiv bland annat i Storbritannien, Spanien, Australien, Sydamerika och USA. 

Afrikansk klogroda lever typiskt i stillastående vatten, till exempel sjöar, dammar, eller diken. Den behöver ett djupt lager med lera på bottnen för att bygga gömslen eller bohålor.