Lövplattmask
Lövplattmask (Obama nungara) är en invasiv främmande art som hittades första gången i Sverige hösten 2024. Den äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt.

Status i Sverige
Lövplattmask (Obama nungara) är en ny invasiv art som upptäcktes första gången i Skåne hösten 2024. Den har därefter hittats i flera län. Arten äter daggmaskar, så det finns risk att den orsakar stor skada i naturen och för jordbruket. Därför är det av största vikt att förhindra att den sprids ytterligare i Sverige.
Lövplattmasken härstammar från Sydamerika. Släktesnamnet Obama kommer från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur).
Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?
Lövplattmasken har oavsiktligt förts till Europa och USA via handel med växter. Den är etablerad i stora delar av Europa, bland annat i Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna, och är sedan 2024 även påträffad i Sverige. Här har den mestadels hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg. Den har också hittats i enstaka plantor som planterades i parker sommaren 2024.
Förbjudet att sprida
Sedan 7 januari 2025 omfattas lövplattmasken av nödåtgärder enligt 11 § förordningen (2018:1939) om invasiva främmande arter. Det innebär att det är förbjudet att avsiktligt hålla eller föda upp arten, att använda eller utbyta den samt att släppa ut den i naturen.
Rapportera fynd av lövplattmask
Om du hittar plattmasken, samla in den, ta en bild och rapportera på:
Kontakta din Länsstyrelse om du har frågor.
Så här förstör du ägg och maskar
När du har fotat av och rapporterat ditt fynd så kan du antingen:
- lägga plattmaskarna i en burk och lägga dem i frysen i ett dygn eller
- lägga dem i en burk och hälla över kokande vatten.
Viktigt att tänka på
Vi avråder från att klippa itu maskarna eftersom vi i dagsläget inte vet om lövplattmasken kan överleva en sådan behandling.
Isolera de plantor där du hittat plattmasken och kontrollera dem igen nästa dag. Gör om proceduren tills det gått två dygn och du inte hittar några fler maskar.
Låt bli att spilla jord: Jorden från en drabbad växt kan innehålla äggkapslar. De ser ut som små pepparkorn, först röda och sedan brunsvarta. Varje kapsel kan rymma uppåt 20 nya maskar. Jorden kan också innehålla nykläckta minimaskar. Släng därför jordspill i behållare för brännbart avfall eller sanera jorden genom värme.
Hur känns lövplattmasken igen?
- Lövplattmasken är ca 5–8 cm lång och ca 0,5 cm bred. (Den inhemska svenska plattmasken är mycket mindre). Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
- Äggen är ca 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
- Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jordytan och hittas i naturen oftast under träbitar, stenar och löv.
- Arten är mest aktiv efter skymningen.
Använd handskar vid insamling, slemmet kan vara irriterande.
Möjliga effekter
Lövplattmasken är så pass nyupptäckt att det saknas studier på dess eventuella effekt på biologisk mångfald och ekonomi. Arten har visat sig kunna nå täta populationer (tusentals i en trädgård) men inga studier på effekter har ännu utförts. Det finns andra arter av rovlevande plattmaskar som har visat sig ha mycket stor negativ effekt på till exempel daggmaskar vilket kan leda till försämrad jordkvalitet och därmed minskad växtkraft och skörd.