Kaukasiskt fetblad

Granskad: ‎den ‎3‎ ‎februari‎ ‎2025

Kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius) är en flerårig, vintergrön fetbladsväxt kommer från ett bergigt område mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Växten har odlats som prydnadsväxt och sprids framför allt från trädgårdar i Sverige.

kaukasiskt-fetblad-phedimus-spurius-960x540px.jpg

Status i Sverige

Kaukasiskt fetblad finns i hela Sverige, men är vanligast i mellersta och södra Sverige. Växten har odlats som prydnadsväxt och sprids från trädgårdar i Sverige.

Blomningstiden är från maj till juni. Kaukasiskt fetblad omfattas inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter, men är med som förslagen art i en kommande nationell förteckning över invasiva främmande arter som kommer att omfattas av olika förbud. 

Frågor i specifika fall?

Naturvårdsverket kan ge generell vägledning och information, men svarar inte på frågor om specifika fall. Vänd dig till din länsstyrelse om du behöver råd för en specifik situation där du bor.

Rapportera fynd av kaukasiskt fetblad

Om du hittar kaukasiskt fetblad i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via

invasivaarter.nu 

När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Möjliga effekter

Kaukasiskt fetblad bildar täta, utbredda mattor som består året om. Växten har därför en stark konkurrenskraft gentemot andra arter. Kontakt med växten kan orsaka besvär med slemhinnor och hud. 

Hur kom den hit och hur sprids den?

Kaukasiskt fetblad kommer från Kaukasus nordost om Turkiet, ett bergigt område mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Kaukasiskt fetblad är en tålig trädgårdsväxt, vilket är grunden till att den importerades till Sverige. Den sprids främst med frön och rotskott. Jordmassor från platser där arten vuxit är därför också en spridningskälla. Eftersom jordstammen eller rötter kan följa med upp när man slår av växten kan redskap som används vid borttagning också vara en spridningskälla, även om man inte slår när växten är i frö. När den väl etablerat sig på en plats kan den snabbt skapa stora sammanhängande bestånd. 

Hindra spridning av kaukasiskt fetblad i svensk natur

Det är mycket viktigt att växten inte får möjlighet att sätta frön som kan spridas till omgivningen. 

Människor sprider kaukasiskt fetblad på olika sätt:

  • När man flyttar på jord som innehåller frön eller rötter.
  • Dumpning av trädgårdsavfall.

För myndigheter och andra aktörer som i större omfattning bekämpar invasiva främmande växter finns en metodkatalog som beskriver vilka metoder som finns och deras för- och nackdelar. 

Metodkatalog för bekämpning av invasiva växtarter

Hur känns den igen?

Växten blir cirka sju till 15 cm hög och kännetecknas av stjälkar som växer längs med marken, med upprätta, blombärande stjälkar. Blommorna är 1–1,5 cm breda med fem kronblad, ofta i rosa toner. Bladen är köttiga och gröna året om, med en oval form samt avsmalnande bladskaft mot stammen. 

Kaukasiskt fetblad är inte lika välkänd som många andra av de besvärligaste invasiva växtarterna. Ibland förväxlas arten med sibiriskt fetblad (Phedimus hybridus) när den inte blommar. Även sibiriskt fetblad ses som invasiv av samma anledningar som kaukasiskt fetblad. 

Hur och var lever den?

Kaukasiskt fetblad finns på strandklippor, i steniga miljöer, öppen mark och kalkrika stenområden. Arten är även vanlig i urbana och mänskligt påverkade miljöer. Kaukasiskt fetblad är mycket tålig mot salt, sol och vind.