Inspiration och lärande exempel

Granskad: ‎den ‎10‎ ‎april‎ ‎2024

Kommunerna i Sverige inspirerar varandra i friluftslivsarbetet. På den här sidan har vi samlat ett par olika exempel som vänder sig till olika målgrupper i olika kommuner. Tanken är att exemplen ska fungera som inspiration.

Enkätundersökningen Sveriges friluftskommun syftar till att inspirera och lära av varandra. Exempel från kommunerna har samlats inom följande områden:

  • Allemansrätten, kunskap och information.
  • Samverkan på olika nivåer.
  • Naturvägledning.
  • Kommunal friluftsplanering.

Planera för friluftsliv

Trollhättan har tagit fram en friluftsplan

Trollhättan, som var Sveriges friluftskommun 2022, har tagit fram en friluftsplan som antogs av kommunfullmäktige. Den är ett viktigt underlag för den fysiska planeringen och ett stöd i arbetet med friluftslivsfrågor.

Syftet med friluftsplanen är att skapa förutsättningar för ett brett och varierat friluftsliv av god kvalitet både för Trollhättebor och besökare. I friluftsplanen redovisas särskilt värdefulla friluftsområden i Trollhättan. Där ska friluftslivets intressen så långt som möjligt ges företräde framför andra intressen.

– Att satsa på ett bra friluftsliv är ett smart sätt att kombinera arbetet kring social och klimatmässig hållbarhet, säger Paul Åkerlund, ordförande i Kommunstyrelsen för Trollhättans Stad.

Trollhättans medskick till andra kommuner som ska ta fram en friluftsplan är att det är viktigt att det finns ett uppdrag från politiken och en budget för det.  Vidare lyfter de fram att det är en process som behöver få ta sin tid.

En bred remissomgång där många olika aktörer haft möjlighet att yttra sig har gett framgång. Medborgarna har involverats i arbetet genom medborgardialog och den färdiga planen har fått positiva reaktioner.

Friluftsplan Trollhättan (trollhattan.se)

Två kvinnor samtalar vid en utkikspunkt med vatten nedanför och skog och byggnader i bakgrunden
Kopparklinten bjuder på hisnande utsikt. Foto: Trollhättans Stad.

Vägledning om friluftsplaner och friluftsområden

Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning om friluftsplaner och att kartlägga områden för friluftsliv.

Läs vägledningen här

Arbete med allemansrätten, kunskap och information

I undersökningen Sveriges friluftskommun 2023 ställdes två bonusfrågor om kommunernas arbete med allemansrätt:

  • Beskriv på vilket sätt kommunen strukturerat arbetar med insatser för att främja och värna allemansrätten?
  • Ange minst två exempel på kommunens insatser under 2022 för att öka kunskapen om allemansrätten hos olika målgrupper?

Vi har sammanställt några av alla de strategiska eller kreativa insatser som kommuner har genomfört under 2022.

Umeå främjar i sin stadsplanering en bra tillgänglighet till stadsnära frilufts- och rekreationsområden. Många av dessa områden får nyttjas för friluftsliv enligt allemansrätten och på de mest frekventerade friluftsområden finns informationstavlor om allemansrätten. Under 2022 reviderades ett kommunalt naturreservat med förnyade mål om friluftslivet och biologisk mångfald , som tydliggör allemansrätten i reservatet. Under 2020 har kommunen också arbetat med mångbruksplaner. En mångbruksplan kan vara ett verktyg för att underlätta planeringen av naturvård, kulturmiljövård, virkesproduktion, rekreation och friluftsliv.

Under 2022 färdigställdes en intern digital miljöutbildning för förtroendevalda, chefer och anställda inom Huddinge kommun. Cirka 7 000 personer anställda inom Huddinge kommun kan genom en webbaserad grundläggande miljöutbildning inspireras och fortbildas om allemansrätten, Huddinges naturreservat och friluftsområden men också våra nationella miljömål inom och utanför Huddinge kommun.

Järfälla har under 2022 kompletterat verksamheten med en naturvårdsvakt, för att i fält kunna förbättra och förtydliga värnande av allmänhetens gemensamma  naturområden. Även Simrishamn har haft naturvärdar på plats ute i naturen för att möta medborgare och besökare.

Lunds har en anställd naturvårdsvakt som informerar besökare i olika naturområden vad som gäller enligt allemansrätten. Både vad som är tillåtet och vad som inte är det.

Under 2022 har barnens kulturstig byggts i syfte att få fler barn vistas i naturen och samtidigt uppmuntra till skapande i naturen. Stigen är tillgänglighetsanpassad och på stigen finns en vevlåda med ljuduppspelning om allemansrätten på sju olika språk samt en röst där ett barn läser upp en enkel text om allemansrätten. Barn lär barn om allemansrätten.

Barnens Hemlingby (gavle.se)

Uddevalla kommun har fokuserat på samarbeten med andra aktörer som i sin tur möter människor i naturen och kan förmedla allemansrättens värderingar. Kommunen har tagit fram och beslutat om ett nytt bidragssystem för friluftsliv där ett av bidragen heter ”Levande friluftsliv”. Det är ett projektbidrag med syfte att få ut fler i skog och mark genom aktiviteter eller evenemang som våra ideella föreningar och resten av civilsamhället står för, där kommunen bidrar både ekonomiskt och med andra resurser.

Naturskolan i Lunds kommun har under år 2022 arbetat med ”Allemansteater” för att öka kunskapen och belysa allemansrätten för nyanlända (SFI-grupper) och pedagoger i förskola/skola. I ”Allemansteater” får man genom rollspel ökad kunskap om de rättigheter och skyldigheter vi har i naturen enligt allemansrätten.

Rovdjurscentret ger tips om allemansteater (pdf, de5stora.com)

Sundsvalls kommun har de senaste åren haft ett stort utvecklingsprojekt för cykling. Inom ramen för de har de fört dialog om allemansrätten i natur- och friluftsrådet. Diskussionen har handlat om hur olika friluftsutövare bör visa hänsyn mot varandra och hur man kan förtydliga reglerna kring allemansrätten.

Som ett underlag till dialogen användes de lagtexter som finns inom området, de lokala föreskrifter som utfärdats, hur olika intresseorganisationer ser på frågan, samt vilka regler som olika kommuner samt cykelanläggningar föreskriver.

Föreningarna var eniga i att alla i grunden vistas i naturen på samma villkor, och att det är tveksamt om man bör skriva att någon har företräde framför någon annan. Samtidigt måste de som rör sig snabbare vara mer hänsynstagande då de kan uppfattas som mer störande. Det framkom även att det är viktigt att informera om allemansrätten och eventuella regler för alla olika besökare på ett tydligt sätt i anslutning till anläggningarna, samt digitalt i de kanaler som finns, men även informera de föreningar och företag som är aktiva i anläggningen för att ge stöd så att de kan utbilda sina medlemmar.

Med det som underlag har sedan projektet arbetat vidare med att dels informera med skyltar vid cykellederna, på den tryckta spårkartan samt på arenans hemsida. En film planeras också under 2023 för att kunna spridas i sociala medier.

Samverkan, lokalt, regionalt och nationellt

Undersökningen Sveriges friluftskommun har visat att ett politiskt förankrat och förvaltningsövergripande samarbete med friluftslivsfrågorna är en framgångsfaktor. I undersökningen 2022 angav 66 kommuner av de 212 svarande att de hade en politiskt förankrad arbetsgrupp.

Sveriges friluftskommuner inspirerar varandra! Götene kommun berättar att de fick inspirationen från Örnsköldsviks kommun, Sveriges friluftskommun 2017, vid en regional tankesmedja för friluftsliv. Inspirerade åkte de hem och startade senare upp en tvärsektoriell, förvaltningsövergripande friluftsgrupp. I friluftsgruppen skapas struktur, de jobbar tillsammans och krokar arm och på så sätt stärks kommunens friluftslivsarbete.

Lokala friluftsråd

I enkätundersökningen 2022 svarar 40 procent av kommunerna att de har ett lokalt friluftsråd. En av dessa kommuner är Götene i Västra Götalands län. De leder ett lokalt friluftsråd där politiker och tjänstepersoner från kommunen, ideella friluftsorganisationer och andra aktörer deltar. Friluftsrådet är ett forum för friluftsfrågor där utmaningar och möjligheter kan diskuteras. Det fungerar som en plattform för informationsutbyte och diskussion och tillsammans höjer de friluftslivets status. Rådet träffas en till två gånger per år främst ute i naturen.

Tre konkreta råd från Götene kommun:

  • Ta individuell kontakt med friluftsorganisationer först.
  • Lyssna in aktörernas behov och önskemål kring mötestider och agenda.
  • Ha utomhusmöten i naturen för att vara trovärdig. 
Ett sällskap har picknik runt en öppen eld, rastplats i Tyresta nationalpark
Ett sällskap har picknik runt en öppen eld, rastplats i Tyresta nationalpark.

Regionala friluftsråd

Runt om i landet finns regionala friluftsråd där bland annat myndigheter, regioner, kommuner, markägarorganisationer, friluftslivsorganisationer med flera samlas. Ett exempel är Länsstyrelsen i Västra Götalands läns friluftslivsråd som träffas två gånger per år. I rådet sitter representanter från Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Skogsstyrelsen, Regionen, Västkuststiftelsen, Borås stad, Göteborgs stad, Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet), Västsvenska Turistrådet, Göteborgs universitet, Sportfiskarna och Länsstyrelsen.

Läs mer om mål för friluftslivet i Västra Götaland

Det regionala friluftsrådet har deltagit i arbetet med den regionala handlingsplanen för friluftsliv i Västra Götaland som innehåller åtgärdsplan med strategier för utveckling av friluftslivet i länet.

Regional handlingsplan för friluftslivet (Länsstyrelsen.se)

Nationellt nätverk för friluftslivsfrågor

Naturvårdsverket leder nationella nätverk för friluftslivsfrågor. Dels ett med myndigheter och centrala aktörer, dels ett för länsstyrelsernas friluftslivssamordnare.

Nätverket med myndigheter och aktörer träffas tre gånger per år. Därtill är det årligen ett myndighetsmöte för beslut om gemensamma projekt. Syftet med nätverket är bland annat

  • omvärldsbevakning
  • erfarenhetsutbyte
  • gemensamma samverkansinsatser.

Ett exempel på samverkansprojekt:

Tillgång till vardagsnära natur är bra för folkhälsan

Läs mer om samordning av friluftsliv

Samverkan med gymnasieskolor

I Älmhults kommun har kommunen tillsammans med byggnadsgymnasiet på Haganässkolan rustat upp en kanotled med nya grillplatser, bryggor och mulltoa. Kommunen har även, i samarbete med byggnadsgymnasiet och Naturskyddsföreningen, byggt metbryggor för att tillgängliggöra fiskeplatser för bland annat unga. 

Metbrygga fotograferad ovanifrån. Det är ett hjärta på bryggans ovansida.
Nybyggd metbrygga i Älmhults kommun.

Naturvägledning

Naturvägledning underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen.  Naturvägledning är en del av friluftslivet i Sverige men också ett verktyg för naturvård, för uppfyllande av regionalpolitik till exempel genom utveckling av naturturism, för de nationella miljömålen, internationella åtaganden och lärande för hållbar utveckling.

Enkäten till Sveriges friluftskommun innehåller flera frågor om kommunernas arbete med naturvägledning. Centrum för naturvägledning, CNV, har sammanställt en studie av naturvägledning i Sverige 2019–2022 utifrån bland annat kommunernas enkätsvar. I arbetet har många kreativa exempel lyfts fram som inspiration.

Kanoter i nattmörker, Vässarö Stockholms skärgård
Kanoter i nattmörker, Vässarö Stockholms skärgård

För barn

Ett pedagogiskt djursafari är anlagt i en park i ett område med främst invånare av utländsk bakgrund. Det är en slags obemannad naturvägledning som stimulerar till friluftsliv under både lektionstid men även under fritid med vänner eller föräldrar. Djur är uppsatta (ekorrar, tjäder, rådjur) i en skogsdunge, både på marken och i några av träden, med mera.

Det finns information om djuren samt roliga övningar som man kan göra tillsammans med sina barn, eller sina kompisar. Detta för att förstå vad de olika djuren äter, hur de jagar, hur de överlever. Handledning kommer även att finnas digitalt.

Under 2019 färdigställde Borås stad arbetet med barnvandringsleden Trollstigen på Sjöbo i Borås. Borås har många välbesökta friluftsanläggningar, men har tidigare inte haft någonting riktat mot barn på någon av anläggningarna.

Platsen, Trollskogen på Sjöbo, valdes utefter de låga siffror stadsdelen Sjöbo fått i Borås stads välfärdsbokslut. Längs leden finns i dagsläget 27 stationer där du dels kan lära dig något om naturen/skogen/miljön, dels finns det grejer att klättra på/springa i/leka i, och dels består varje station också av ett ”kapitel” i en saga om trollet Kotte Mossmyr som bor i Trollskogen.

Målet har inte bara varit att locka ut barn på vandringsleden utan också att få invånarna på Sjöbo att se hur nära de har till riktig ”storskog” och också hur nära det är till ån Viskan som rinner precis i närheten. Flera förvaltningar i Borås (bland annat förskola och skola i stadsdelen) har arbetat gemensamt med projektet som varit mycket lyckat, och man har fått mycket positiva reaktioner från allmänheten.

För alla

Som en del i Friluftslyftet avsattes 100 000 kr för civilsamhället att söka medel från. Syftet var att skapa en stor bredd av aktiviteter vilket föll ut mycket väl. 26 aktiviteter genomfördes av 20 föreningar. Här är några exempel på aktiviteter: 

  • Månskenstur på skidor 
  • Vinterbad  
  • Pimpelfiske 
  • Sagostig 
  • Fiske för särskolan 
  • Skiddag 
  • Leka och äta ute 
  • Skogs- och kulturhistoria i Hermansjöbygden för skolbarn i Skorped

Fäbodsamverkan; Detta är ett projekt finansierat med LONA-pengar. Projektet riktar sig till personer med funktionsvariationer. Dessa har under sommaren jobbat med daglig tillsyn av djuren vid några av fäbodarna i kommunen. Detta skapar dels en meningsfull tillvaro för personerna, bidrar till att hålla vårt landskap öppet, kunskapsutbyte samt förbättrad folkhälsa.

Trollhättan, Sveriges friluftskommun 2022, genomförde flera aktiviteter under Friluftslivets år. Bland annat genomförde de träffar för pensionärer för att mötas och umgås utomhus på ett säkert sätt under pandemin. Träffarna, som mottog många positiva reaktioner, arrangerades på olika platser runt om i kommunen så att flera kunde vara med. Under träffarna genomfördes promenader, guidning, lättare träning, samt grillning och kaffekokning över öppen eld.

För nyanlända

Fyra aktiviteter inriktade mot SFI-elever för att få dem att komma ut i naturen och få visa vad som finns i deras närområde. Aktiviteterna leddes av professionella guider och innebar praktiska pass såsom att lära sig tända eld och slå upp tält till att lära sig nya glosor och lära sig mer om vad man får och inte får göra i naturen. Alla aktiviteter har varit väldigt roliga och uppskattade av deltagarna.

Trollhättans stad genomförde under Friluftslivets år aktiviteter för nyanlända flickor i åldern tolv till tjugo år. Bland annat genomfördes matlagning utomhus, vandringar, längdskidåkning, guidningar, och aktiviteter tillsammans med scouterna. Verksamheten är nu etablerad och kommer utgöra ett återkommande inslag.

Information om natur- och friluftsliv på engelska

Älmhults kommun är en internationell kommun, med många invånare och besökare som inte talar svenska. De har jobbat med att tillgängliggöra information på andra språk och ett exempel är en engelsk översättning av naturkartan. 

Engelsk version av Naturkartan i Älmhult (Älmhults kommuns webbplats)