Tillgång till natur för friluftsliv
Riksdagens mål om tillgång till natur för friluftsliv innebär att friluftslivets behov säkerställs genom hållbart brukande, fysisk planering och bevarande.
Ansvarig myndighet: Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen
Ett mål för friluftslivspolitiken bör vara att det finns tillgång till natur för friluftslivet. Detta bör innebära att samhällsplanering och markanvändning tar hänsyn till friluftslivets behov av tillgång till attraktiva natur- och kulturlandskap.
Preciseringar
- Antalet områden av lokalt, regionalt och nationellt intresse för friluftsliv som är kända och kartlagda med värdebeskrivningar ökar.
- Andelen översiktsplaner som behandlar och visar tillgången till natur- och kulturlandskap med olika upplevelsevärden i hela kommunen ökar och uppdateras kontinuerligt.
- Friluftslivets behov av tillgång till attraktiva natur- och kulturlandskap säkerställs genom hållbart brukande, fysisk planering och bevarande.
- Modeller för att lösa eventuella målkonflikter mellan olika intressen är etablerade.
Utvecklingsriktningen 2023
Insatser som stärkt målet är förbättrade vägledningar och kunskapsunderlag, samverkan för konflikthantering samt kunskapsspridning om hyggesfritt skogsbruk. Ökat friluftsliv i coronapandemins spår visar att det finns ett stort behov av tillgång till natur för friluftsliv. Framåt ser vi dock flera risker som ökar behovet av en aktiv besöksförvaltning. Exploatering av tätortsnära natur påverkar tillgången negativt. Minskade statliga anslag för skötsel av skyddad natur riskerar att negativt påverka möjligheten att hantera trängsel- och nedskräpningsproblem. Klimatförändringar, skogsskador och svinpestutbrott ökar risker och innebär lokalt en begränsad tillgång till natur. Den sammanlagda utvecklingsriktningen är svårbedömd men bedöms som neutral med risk för att bli negativ till nästa uppföljning.
Kontakt
Relaterad publikation
Hitta vidare
- Uppföljning av målen för friluftslivspolitiken 2023
- Myndigheter samverkar
- God kunskap om friluftslivet
- Friluftsliv för god folkhälsa
- Ett rikt friluftsliv i skolan
- Skyddade områden som resurs för friluftslivet
- Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
- Attraktiv tätortsnära natur
- Allemansrätten ska vara grunden för friluftslivet
- Starkt engagemang och samverkan för friluftslivet
- Tillgänglig natur för alla