Skyddade områden som resurs för friluftslivet

Granskad: ‎den ‎20‎ ‎december‎ ‎2023

Riksdagens mål om skyddade områden som resurs för friluftslivet handlar om att naturområden ska göras attraktiva för friluftsliv och rekreation.

Ansvarig myndighet: Naturvårdsverket

Ett mål för friluftslivspolitiken bör vara att skyddade områden är en resurs för friluftslivet. Målet bör innebära att skyddade områden med värden för friluftslivet skapar goda förutsättningar för utevistelse genom förvaltning och skötsel som främjar friluftsliv och rekreation. 

Preciseringar

  1. Alla nya beslut om naturreservat eller nationalparker har föreskrifter som inte är onödigt ingripande när det gäller friluftsliv och organiserad verksamhet.
  2. Skyddade områden, som är utsedda som särskilt besöksintressanta, har föreskrifter och skötselplaner som uppdaterats när det gäller friluftsliv och organiserad verksamhet.
  3. Riktlinjer och metoder för zonering som planeringsverktyg för friluftsliv inom skyddade områden finns och används i samtliga län samt i kommuner med lämpliga områden.
  4. Antalet skyddade områden vars syfte är att främja friluftsliv ökar kontinuerligt.
  5. Områden som skyddas utan stöd av miljöbalken eller på frivillig väg och som bedöms ha betydelse för friluftslivet bör i dialog med berörda mark-ägare uppmärksammas.

Utvecklingsriktningen 2023

Pil som pekar till höger.

Genomförda insatser har gynnat friluftslivsmålet i en positiv riktning men den sammanvägda utvecklingen framåt är dock neutral. Beroende på de kraftiga neddragningarna av anslagen för skötsel och förvaltning av skyddade områden bedöms utvecklingen framåt inte längre vara i positiv riktning. Bedömningen görs på grunderna att antalet skyddade områden och områden med syfte friluftsliv fortsätter att öka samt att många insatser för att tillgängliggöra skyddad natur har genomförts under tidigare år.

Under 2023 har anslaget för skötsel och förvaltning av skyddade områden dock sänkts kraftigt. Redan nu kan vi se hur hårda prioriteringar behöver göras för förvaltning och underhåll av befintliga anläggningar samt att tillgängliggörandet av nya områden kraftigt har begränsats. Budgetproposition 2023 aviserar en fortsatt neddragning under perioden 2024–2026 vilket innebär en halvering av anslaget jämfört med 2022 års nivå. Förutsättningarna för friluftslivet och för besökare att uppleva skyddade områden riskerar därför att försämras. 

Kontakt

Gisela Norberg, Naturvårdsverket  

gisela.norberg@naturvardsverket.se

Relaterad publikation