Myndigheter samverkar
Rik tillgång till natur, individers intresse och ideella organisationers engagemang är viktigt för människors möjlighet till friluftsliv. Det är utgångspunkten för de tio mål för friluftslivspolitiken som regeringen beslutade om i december 2012. Friluftslivsmålen är ett stöd för friluftslivets aktörer.
Mål för friluftspolitiken
Det övergripande målet för friluftslivspolitiken är att med bland annat allemansrätten som grund stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv.
Regeringens beslut
Naturvårdsverkets uppdrag inom friluftsliv
Enligt Naturvårdsverkets instruktion ska myndigheten verka för att förutsättningarna för friluftslivet bevaras och utvecklas, samordna myndigheternas arbete när det gäller friluftsliv och samverka med andra berörda i sådana frågor samt vartannat år redovisa en samlad uppföljning av de friluftslivsmål som regeringen fastställt och vart fjärde år lämna förslag i syfte att målen ska nås.
Samverkan består av tre delar:
- Myndighetmöte.
- Nätverk för friluftsliv.
- Tankesmedja för friluftsliv.
Delat ansvar för genomförande och uppföljning av friluftslivsmålen
Ansvaret att genomföra och följa upp friluftslivspolitiken är ett delat ansvar mellan ett stort antal myndigheter. Naturvårdsverket ansvar för att rapportera till regeringen och samordna uppföljningen av de tio målen har. De övriga myndigheterna lämnar underlag.
Genomförande på regional nivå stärks
Länsstyrelsernas (eller andra regionala aktörers) roll som samordnande och vägledande stärks. Sedan 2013 har länsstyrelserna i uppdrag att samordna friluftslivet regionalt samt att stötta kommunerna i arbetet.
Friluftslivsmål och miljömål
De föreslagna målen för friluftslivet utgör en komplettering till de preciseringar om friluftslivet som finns i flera av miljökvalitetsmålen. Naturvårdsverket har ett samordningsansvar för såväl miljömålsuppföljningen som uppföljningen av friluftslivsmålet och ska därmed säkerställa att uppföljningen blir samordnad, effektiv och entydig.
Uppföljning bygger på befintliga mätinstrument
Uppföljning bygger i huvudsak på de mätinstrument som finns tillgängliga idag.
Hitta vidare
- Uppföljning av målen för friluftslivspolitiken 2023
- God kunskap om friluftslivet
- Friluftsliv för god folkhälsa
- Ett rikt friluftsliv i skolan
- Skyddade områden som resurs för friluftslivet
- Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
- Attraktiv tätortsnära natur
- Tillgång till natur för friluftsliv
- Allemansrätten ska vara grunden för friluftslivet
- Starkt engagemang och samverkan för friluftslivet
- Tillgänglig natur för alla