Varför behövs en cirkulär ekonomi?
Vår konsumtion och produktion har sammantaget en stor påverkan på vår miljö och hälsa, både i Sverige och i andra länder. En ökad cirkulär ekonomi kan öka möjligheterna att nå flera miljökvalitetsmål.
Varje år utvinns stora mängder naturresurser från den svenska naturen. Den totala materialkonsumtionen i Sverige fortsätter att öka från redan höga nivåer i en internationell jämförelse. År 2022 konsumerades totalt 258 miljoner ton material i Sverige, vilket innebär att materialkonsumtionen ökat med cirka 25 procent sedan år 2010.
Ur ett internationellt perspektiv står utvinning och hantering av material, bränslen och livsmedel för ungefär hälften av de globala växthusgasutsläppen, enligt FN:s Internationella Resurspanel (IRP).
Det finns också en stor mängd miljö- och hälsoskadliga ämnen som är inbyggda i produkter och avfall eller har spridits i naturen.
Detta visar att vi inte är på rätt väg och att övergången från linjära till mer resurssnåla och cirkulära materialflöden måste förbättras och snabbas på.
En resurseffektiv cirkulär ekonomi är avgörande för att nå miljömålen
I den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål 2023 (FU23), görs bedömningen att den miljöpolitiska inriktning som generationsmålet beskriver inte följs. Generationsmålet kommer inte att uppfyllas fullt ut till 2030, vare sig inom Sverige eller i fråga om svensk konsumtions påverkan i andra länder. På viktiga områden, bland annat miljö- och klimatpåverkan från konsumtion av material och produkter, går utvecklingen fortfarande åt fel håll i många fall.
En ökad cirkulär ekonomi kan öka möjligheterna att nå miljökvalitetsmålen God bebyggd miljö, Giftfri miljö och Begränsad klimatpåverkan samt bidra till generationsmålet, framför allt strecksatserna:
- Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen.
- En god hushållning sker med naturresurserna.
- Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjlig.
Andra mål som är kopplade till cirkulär ekonomi är
- avfallsdirektivets mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall och bygg- och rivningsavfall
- etappmålen om matavfall
- matsvinn och livsmedelsförluster
- återanvändning av förpackningar.
En resurseffektiv cirkulär ekonomi är avgörande för att nå miljömålen
En hållbar cirkulär ekonomi
Den snabbt ökade användningen av naturresurser är den främsta drivkraften bakom klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald, vattenförsörjningskrisen och olika luftburna föroreningar. Det visar FN:s Internationella Resurspanel (IRP) senaste rapport.
Användningen av naturresurser har ökat nära fyra gånger under de senaste 50 åren och fortsätter växa med 2,3 procent per år. Om inget görs, och utvecklingen fortsätter som hittills, är det sannolikt att resursanvändningen ökar med minst 60 procent till 2060 jämfört med 2020 års nivå. Givet dess negativa påverkan på främst klimat och vitala ekosystem vore en sådan ökning en katastrof för planeten.
Ett av kärnproblemen är att slutpriset som konsumenten betalar för en produkt omfattar inte kostnaden för miljön varken vid produktion eller i avfallsledet. Därför är utvecklingen mot en hållbar cirkulär ekonomi med hållbar konsumtion och produktion nödvändig för att nå de globala hållbarhetsmålen.