Betydande material- och produktströmmar
Naturvårdsverket har identifierat ett antal material- och produktströmmar som är prioriterade. Strömmarna har valts ut för att de antingen genererar stora mängder avfall eller har en stor miljö- och hälsopåverkan räknat ifrån det att varan produceras tills att den blir avfall och behandlas.
De flesta av strömmarna är utpekade som viktiga både i den nationella strategin för cirkulär ekonomi och i EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi. För vissa av strömmarna finns fastställda mål nationellt eller internationellt, som Sverige riskerar att inte uppnå.
Fokus ligger på material- och produktströmmar som livsmedel, byggnadsmaterial, plast, textil, elutrustning, batterier, fordon, förpackningar, kommunala strömmar (förebyggande av kommunalt avfall), kritiska råvaror och möbler.
Livsmedel
Produktion och konsumtion av livsmedel har en stor påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden och leder till försurning och övergödning. Minskat matsvinn samt ökad biologisk behandling av källsorterat matavfall innebär både en ökad resurseffektivitet och en minskad miljöbelastning.
Bygg- och rivningsmaterial
Byggsektorn är den sektor som genererar mest avfall efter gruvsektorn. För att använda resurserna effektivt är det viktigt att förvalta de befintliga byggnaderna men även återföra resurser, som uppstår vid rivning och ombyggnad, tillbaka in i ekonomin.
Plast
För att minska belastningen på jordens resurser behöver vi använda plast mer resurseffektivt. Vi behöver minska onödig plastanvändning och bättre ta tillvara den plast som redan är producerad.
Cirkulärt plastflöde minskar koldioxidutsläppen (sverigesmiljomal.se)
Textil
Textilproduktionen kräver stora mängder resurser som inte syns i den slutliga produkten. Resursanvändningen och produktionens utsläpp till vatten, mark och luft har stor påverkan på miljö och klimat i både produktionslandet och globalt.
Batterier och kritiska råvaror
Produktion av batterier kräver flera kritiska råmaterial från primära och sekundära råmaterialströmmar. En hållbar batterivärdekedja är en viktig del i elektrifieringen. För att minimera batterivärdekedjans negativa miljöpåverkan krävs en kombination av många olika åtgärder eller förändringar. Detta kan exempelvis vara förändrade konsumtionsmönster, utveckling av kollektivtrafik och delningsmodeller, men också satsningar på en anpassad infrastruktur.