Arbete för stärkt beredskap för rening av avloppsvatten

En brist på fällningskemikalier för dricksvatten och avloppsvatten i Sverige skulle kunna få besvärliga konsekvenser. Därför arbetar myndigheter och andra aktörer aktivt för att förebygga och hantera en sådan situation.

Fällningskemikalier är viktiga för kemisk rening av avloppsvatten, men även dricksvatten. Just nu finns ett underskott på kloridbaserade fällningskemikalier i Sverige. Omvärldsläget och pågående lågkonjunktur har minskat tillgången på den saltsyra som behövs för att tillverka fällningskemikalier och en bristsituation kan uppstå med kort varsel.

Sverige saknar idag lager av reningskemikalier, vilket gör att rening av avloppsvatten och produktion av dricksvatten är beroende av import och fungerande leveranskedjor. En brist på reningskemikalier skulle kunna få besvärliga konsekvenser. Därför pågår det sedan en längre tid ett arbete hos myndigheter och andra aktörer för att förebygga och hantera en sådan situation.

Livsmedelsverket, i funktion av beredskapsmyndighet, uppmuntrar samtliga länsstyrelser, kommunala tillsynsmyndigheter och VA-aktörer att förbereda, planera och vidta åtgärder för ett scenario där tillgången på dessa kemikalier är begränsad. Det handlar om hur en eventuell brist kan hanteras, med så små negativa effekter för hälsa och miljö som möjligt. Särskilt fokus kan ligga på förändrade processer hos VA-aktörer samt omfördelning av kemikalier mellan verksamheter.

Naturvårdsverket är delaktig i det arbetet som Livsmedelverkets leder avseende stärkt beredskap för att säkra rent dricksvatten. Vi stöttar här länsstyrelser och kommunala tillsynsmyndigheter i vår roll som tillsynsvägledande myndighet. I det arbetet samarbetar vi med Havs- och vattenmyndigheten och andra berörda myndigheter och aktörer.

För närvarande är vägledningen för prioritering inte aktiverad.

Livsmedelsverkets information om pågående beredskapsarbete

Naturvårdsverkets vägledning och stöd för tillsyn av avloppsreningsverk vid eventuell kemikaliebrist

Mer information