Matavfall och matsvinn
Hur livsmedel produceras och konsumeras har en stor påverkan på klimatet, den biologiska mångfalden och leder till försurning och övergödning.
Livsmedelskonsumtion står för 29 procent av hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp. Minskat matsvinn samt ökad biologisk behandling av källsorterat matavfall innebär både en ökad resurseffektivitet och en minskad miljöbelastning.
Från 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. De nya bestämmelserna om bioavfall ersätter tidigare krav gällande insamling av matavfall.
Information om de nya bestämmelserna finns här:
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan
Matsvinn och livsmedelsavfall förekommer i alla led i livsmedelskedjan: i primärproduktionen, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt i hushållen. Naturvårdsverkets statistik över livsmedelsavfall inkluderar skal, ben och kaffesump och annat som inte är tänkt att ätas. En del av livsmedelsavfallet är matsvinn, alltså livsmedel som hade kunnat ätas men som slängts i onödan. Det finns även livsmedelsförluster som inte klassas som avfall och därmed inte ingår i statistiken.
Matsvinn och närliggande begrepp
Matsvinn är livsmedel som har producerats som mat men som av olika anledningar inte går vidare i livsmedelskedjan och äts upp av människor.
Livsmedelsavfall är alla livsmedel, både fasta och flytande, som har blivit avfall. Med avfall menas alla föremål eller ämnen som en innehavare vill göra sig av med eller är skyldig att göra sig av med. Livsmedelsavfall är en juridisk term definierad av EU och utgörs dels av tidigare ätbart matsvinn och icke ätbara delar såsom skal, ben och kaffesump. Livsmedelsavfall kan uppstå i alla led i livsmedelskedjan och behandlas vanligtvis genom rötning, kompostering eller förbränning.
Livsmedelsförluster är ett begrepp som används när råvaror och livsmedel har producerats i syfte att gå till humankonsumtion men inte går vidare i livsmedelskedjan.
Matavfall är biologiskt nedbrytbart avfall som främst består av livsmedel. Matavfall är det ord som används vid instruktioner för källsortering. Begreppet används vid uppföljning av etappmålet för ökad utsortering och biologisk behandling av matavfall. I den kontexten omfattar begreppet matavfall även biologiskt nedbrytbart köksavfall som papperspåsar och blommor, utöver livsmedelsavfall.
Hushållens matsvinn
Naturvårdsverkets statistik över livsmedelsavfall visar en stabil nivå för den mängd som slängs av hushåll, också för matsvinnet. Hushållen står för en stor andel av det totala livsmedelavfallet, 634 000 ton, eller cirka 60 kg per person och år 2023. En mindre del, cirka 26 procent av hushållens fasta livsmedelsavfall uppskattas vara matsvinn.
Livsmedelsavfallsmängder i Sverige
Klicka här för mer detaljerMat och dryck till avlopp
Enligt den senaste undersökningen beräknas hushållen hälla ut cirka 190 000 ton flytande mat och dryck i avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 18 kilo per person och år.
De största mängderna som slängs är kaffe, te och mejeriprodukter. Jämfört med den tidigare undersökningen från 2014 tyder det på att de svenska hushållen häller ut mindre mängd mat och dryck i avloppen per person.
Rapporter om livsmedelsavfall och matsvinn
Naturvårdsverket låter återkommande sammanställa en rapport över uppkommet livsmedelsavfall i Sverige. Två undersökningar har även genomförts över mängden mat och dryck som hälls i avloppet.
Handlingsplan för minskat matsvinn
Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har tagit fram en nationell handlingsplan för ett långsiktigt arbete med att minska matsvinnet.
Fyra avgörande punkter för det nationella matsvinnsarbetet är:
- Ett nationellt mål och utveckling av uppföljningsmetoder
- Ett aktivt samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan
- Ett förändrat konsumentbeteende
- Utredning, forskning och innovation.
Planen innehåller 42 åtgärdsförslag inom bland annat regler och tillämpning, datummärkning samt avtal och upphandling.
Åtgärderna ska bidra till FN:s hållbarhetsmål, de nationella etappmålen, arbetet med en hållbar konsumtion och produktion samt en cirkulär ekonomi.
Handlingsplan för minskat matsvinn - Fler gör mer (livsmedelsverket.se)
Mål för minskat matsvinn
Matsvinn innebär ett slöseri med resurser och att minska matsvinnet är ett viktigt område, både i Sverige och internationellt.
På global nivå finns FN:s hållbarhetsmål 12.3 om ett minskat matsvinn:
- att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlust efter skörd.
På nationell nivå finns två etappmål för minskat matsvinn som innebär att:
- Livsmedelsförlusterna ska minska och mer ska bli mat till år 2025
- Matsvinnet ska minska mätt i mängd livsmedelsavfall till år 2025.
Mål för att förbättra behandlingen av matavfall
Det finns en stor potential att förbättra hanteringen av matavfall genom att det sorteras ut separat från övrigt avfall och behandlas biologiskt, antingen genom rötning eller kompostering, så att växtnäring och biogas tas tillvara.
På nationell nivå finns ett etappmål för matavfall som innebär:
- Ökad utsortering och biologisk behandling av matavfall till år 2023
Nätverk för att minska matsvinn
Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket samverkar med forskare, intresseorganisationer och branschen i ett nätverk. Nätverket har regelbundna träffar och en dialogyta på LinkedIn.
Stöd och rapporter
Krav på separat insamling av matavfall från hushåll
Livsmedelsavfall i Sverige 2022
Minskat matavfall – miljönytta och kostnadsbesparingar
Insamling av kunskap om organiska miljöföroreningar och metaller i matavfall (pdf)
Vad kostar matsvinnet i hemmet? (livsmedelsverket.se)
Breaking Barriers: Empowering Effective Food Waste Solutions in the Nordic Countries (norden.org)
Naturvårdsverkets roll
Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har ett gemensamt regeringsuppdrag år 2020-2025 för att genomföra flera av åtgärdsförslagen som myndigheterna har lämnat i Sveriges handlingsplan för ett minskat matsvinn.
Naturvårdsverket är även deltagare i Samarbete för minskat matsvinn (SAMS) som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.
Samarbete för minskat matsvinn (ivl.se)
Naturvårdsverket ansvarar också för att ta fram nationell avfallsstatistik för vidare rapportering till EU. Eftersom allt matsvinn inte hanteras som avfall, utan som till exempel foder eller annan förädling, innefattas inte dessa mängder av Naturvårdsverkets ansvar och presenteras därmed inte i den nationella avfallsstatistiken över mängden livsmedelsavfall. Naturvårdverket arbetar tillsammans med andra myndigheter och aktörer för att ta fram bättre statistik för matsvinn.
Naturvårdsverket finansierar också åtgärder och forskning inom området via Klimatklivet respektive miljöforskningsanslag.