Att minska och förebygga avfall
För att nå våra miljö- och klimatmål och för att säkra framtida livsmiljöer behöver produkter och varor designas och produceras på ett mer hållbart sätt. De behöver hålla och användas så länge som möjligt innan de går till materialåtervinning. Då förebyggs avfall och avfallsmängder minskar.
En växande befolkning och stark ekonomisk utveckling i Sverige och globalt har lett till en ökad konsumtionskraft, som i sin tur leder till ökad produktion och att vi förbrukar jordens resurser i allt snabbare takt. För att uppnå en god resurshushållning i en cirkulär ekonomi och nå såväl svenska som globala miljömål behöver prioriteringar om insatser i högre grad göras utifrån en helhetssyn med förståelse för var de stora miljöproblemen uppkommer.
I en cirkulär ekonomi behåller resurser sitt värde längre. Det innebär att vi använder det vi redan har genom att gå från köp- och slängmönster till resurssmart användning. Då minskar belastningen på ekosystemen och klimatet på grund av att utvinningen av nya råvaror saktas ned och produktionen av varor och produkter blir mer hållbar.
Det här kan inte Sverige göra ensamt, därför är det viktigt med EU och internationellt samarbete.
Vad är avfallsförebyggande?
I EU:s avfallsdirektiv lyfts avfallshierarkin fram som den prioriteringsordning för lagstiftning och politik som medlemsstaterna ska ha avseende förbyggande och hantering av avfall.
Enligt avfallshierarkin ska avfall alltid först och främst förebyggas.
Att förebygga avfall handlar om att göra en åtgärd innan avfall uppstår och syftar till att minska avfallets mängd, miljöpåverkan och farlighet (15kap. 2§ miljöbalken). Sådant som lämnats in som avfall och som förbereds för återanvändning eller materialåtervinns räknas inte som en avfallsförebyggande åtgärd.
Det här definierar avfallsförebyggande åtgärder:
- åtgärder som vidtas innan ett ämne eller föremål har blivit avfall och som syftar till att minska mängden avfall,
- en minskning av mängden skadliga ämnen i material och produkter eller
- en minskning av de negativa effekter på människors hälsa och miljön som avfall ger upphov till.
Sveriges avfallsförebyggande program
I programmet finns samlad kunskap om varför Sverige behöver förebygga avfall, om hinder och åtgärder samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.
Förebygga avfall och resurssmart användning
En av de viktigaste avfallsförebyggande åtgärderna är att material och produkter får en lång aktiv livslängd i en hållbar cirkulär ekonomi. Design för lång livslängd innebär produkter som är lätta att sköta om, laga, reparera och sälja eller skänka vidare. Design för lång livslängd innebär även frånvaro av miljö och hälsoskadliga ämnen.
Vi behöver använda de produkter och varor vi redan har och inte bara köpa nytt och slänga i allt snabbare takt. Konsumenter behöver bidra till att förlänga den aktiva livslängden genom att använda produkter och varor längre eller ge det ett andra liv hos någon annan.
Mindre farliga kemikalier är en del av resurssmart användning
Särskilt farliga ämnen behöver fasas ut och farliga ämnen ersättas med mindre farliga alternativ när så är möjligt. Farliga kemiska ämnen som i ett senare skede försvårar eller omöjliggör återanvändning och materialåtervinning bör undvikas.
Nyproducerade varor behöver innehålla mindre mängder farliga kemikalier och olika ingående material ska vara lätta att separera. Designa rätt från början är viktigt så att de produkter som sätts på marknaden är anpassade för giftfria och resurseffektiva kretslopp med minimalt läckage av exempelvis mikroplast.
Varför tänka efter före avfall?
Utvinning av råvaror och produktion och konsumtion av material, produkter, bränsle och livsmedel orsakar stora utsläpp av växthusgaser och leder till förlust av biologisk mångfald, föroreningar och ohållbart nyttjande av vatten.
Att förebygga att avfall uppkommer ger större nytta genom minskad påverkan på miljö och klimat än materialåtervinning. Det beror på att miljö- och klimatpåverkan oftast är störst i produktionsledet, oavsett om primär eller återvunnen råvara används.
Att förebygga avfall är en viktig del i den cirkulära ekonomin som kopplar till hållbar konsumtion och produktion. I en cirkulär ekonomi behålls resurserna i samhällets kretslopp så länge som möjligt.
Vi behöver förändra våra konsumtions- och produktionsmönster och affärsmodeller för att hålla oss inom planetens gränser. Ökad materialåtervinning räcker inte som enda lösning.
Betydande material- och produktströmmar
Livsmedel, plast, textil och bygg- och rivningsmaterial är områden som är prioriterade i det avfallsförebyggande programmet.