Förslag på åtgärder för livsmedel

Här har vi samlat åtgärder som olika aktörer kan göra när det gäller livsmedel. Listan har tagits fram inom arbetet med den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet.

Åtgärderna är markerade med

  • PAF = Avfallsförebyggande program
  • NAP = Nationell avfallsplan

Se också förslag på generella åtgärder

I den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn, Fler göra mer, som publicerades i juni 2018, beskrivs hur Sverige långsiktigt fram till 2030 ska arbeta med 42 åtgärder för att minska matsvinnet. Den har antagits som Sveriges särskilda program för förebyggande av livsmedelsavfall (Bilaga 4 i det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”).

  • Berörda aktörer i livsmedelskedjans alla delar, primärproduktionen, livsmedelsindustrin, grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hushållen ska använda åtgärderna i handlingsplanen för att minska matsvinnet och livsmedelsförluster. PAF
  • Arbeta aktivt för att minska matsvinn genom till exempel anpassa matproduktion till efterfrågan i skola och äldrevård. PAF

Åtgärder för olika aktörer

  • Arbeta aktivt för att minskat matsvinnet inom ett pågående regeringsuppdrag inom Livsmedelsstrategin. PAF
  • Ha en mer aktiv roll i det förebyggande arbetet av livsmedelavfall vilket kan bidra till ökad lönsamhet för företag. PAF
  • Utreda om Sveriges livsmedelskontrollmyndigheter kan ha en mer aktiv roll i att exempelvis kartlägga restflöden och tillgängliggöra dem i produktionen. PAF

Samtliga aktörer i hela värdekedjan kan bidra till att minska matsvinnet. Offentliga myndigheter och förvaltningar kan stödja både producenter och konsumenter med information, vägledning och med att förbättra befintliga styrmedel och ta fram nya. Ansvariga institutioner för forskning kan bidra med forskning, utveckling och innovation på området.