Åtgärdslista för avfallsförebyggande program och nationell avfallsplan
Här har vi samlat åtgärder som olika aktörer kan göra för att minska mängden avfall och klättra uppåt i avfallshierarkin. Listan har tagits fram inom arbetet med den nationella avfallsplanen ”Avfall i ett cirkulärt samhälle” och det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det viktiga är att börja med någon/några åtgärder och prioritera insatser utifrån vad som har störst effekt för att minska avfallsmängderna och klättra uppåt i avfallshierarkin samt vad som är möjlighet att genomföra i närtid.
Alla åtgärder, både för avfall och avfallsförebyggande, finns samlade här och listan är gemensam för både avfallsplanen ”Avfall i ett cirkulärt samhälle” och det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”.
Samlad åtgärdslista
De grundläggande förklaringarna till att inte mer avfall förebyggs eller hanteras högre upp i avfallshierarkin beskrivs i problemanalyserna i det avfallsförebyggande programmet respektive den nationella avfallsplanen. Ett av kärnproblemen är att negativa externa effekter som uppstår uppströms i värdekedjan inte är fullt ut prissatta och inkluderade i priset på produkten. Inte heller de negativa externa effekter som uppstår vid hanteringen av avfallet är fullt ut prissatta och inkluderade i priset på produkten. Det slutpriset konsumenten betalar för en produkt omfattar inte kostnaden för miljön varken vid produktion eller i avfallsledet.
En konsekvens av låga priser på nyproducerade material och produkter blir att marknaden för återanvända produkter, reparation och till exempel uthyrning har svårt att konkurrera med marknaden för nya produkter. Hos konsumenten (enskilda eller verksamhet) leder även de låga priserna till en låg motivation att underhålla, laga, reparera och återanvända.
Styrmedel behövs, men föreslås i andra uppdrag
Uppdraget att revidera det avfallsförebyggande programmet och den nationella avfallsplanen har inte omfattat att föreslå konsekvensutredda styrmedel. Det görs i andra former av uppdrag. Men det avfallsförebyggande programmets problemanalys med genomgång av hinder och marknadsmisslyckande pekar tydligt ut att det krävs kraftfulla styrmedel för att förebyggande åtgärder ska kunna implementeras fullt ut och uppnå önskad effekt. Den statliga utredningen om ekonomiska styrmedel för att främja omställningen för en cirkulär ekonomi (Fi:2022:14) presenterade sitt betänkande i oktober 2024. I uppdraget ingick att analysera inom vilka områden, exempelvis materialflöden, produktgrupper eller tjänster, det är lämpligt att använda ekonomiska styrmedel. I utredningen konstateras att det behövs en kombination av styrmedel för att hantera olika marknads- och policymisslyckanden som förekommer i livscykeln för material och produkter. Hur styrmedel behöver kombineras beror på den specifika problembilden som finns för respektive område eller produktgrupp.
En kavalkad av åtgärder för inspiration till handling
En viktig utgångspunkt är att utifrån ett helhetsperspektiv bedöma var behoven och möjliga effekter är störst för den egna organisationens insatser. Åtgärdslistan kan sedan användas som inspiration för att agera utifrån vad som är möjligt i närtid.
Först finns mer generella åtgärder som gäller alla, därefter följer åtgärder kopplade till specifika material- och produktströmmar. För mer information kopplat till respektive ström, läs mer i det avfallsförebyggande programmet respektive avfallsplanen. Sammanställningens syfte är att mana olika aktörer till handling, ingen kan göra allt men alla kan göra något.