Norna

Granskad: ‎den ‎3‎ ‎januari‎ ‎2024

Norna är en mycket sällsynt orkidé-art som förekommer i Dalarna och i norra delarna av Sverige. Arten trivs bäst i mossrik barrskog och överlever inte kalavverkningar av skog.

 

norna-ibl-015nf307.jpg

Fridlysning

Nornan är fridlyst i hela landet.

Det är förbjudet att:

  • Avsiktligt plocka, samla in, skära av, dra upp med rötterna eller förstöra växten i dess naturliga utbredningsområde i naturen.
  • Förbudet gäller alla stadier i växtens biologiska cykel.

Bestämmelserna om fridlysning av norna finns i 7 § artskyddsförordningen.

Information om arten

Vetenskapligt namn: Calypso bulbosa

Nornan förekommer sällsynt från norra Hälsingland till Norrbotten. Den växer i något fuktiga, örtrika och mossiga barrskogar på kalkrik mark.

Nornan är en ganska liten orkidé som har en stor rosa blomma med toffelformad läpp. Stjälken är ganska smal och blir en till två decimeter hög. Vid basen av stjälken finns ett ensamt blad som ligger utbrett på marken. Bladet är skaftat, brett elliptiskt och mörkgrönt med vanligen rödaktig undersida. På stjälken finns en ensam blomma som blir två till tre centimeter lång. Kalkbladen är rosa och utspärrade medan den toffelformade läppen är vit med brunvioletta strimmor vid basen.

Blomman är väldoftande med en svag, vaniljliknande doft. Fruktkapseln är klubbformad och ungefär två centimeter lång. Nornan är mycket karaktäristisk med sin stora, rosa blomma med toffellik läpp och kan inte förväxlas med någon annan växt i den svenska floran.

Nornan blommar i maj-juni.

Rödlistning

Nornan är rödlistad som sårbar i den svenska rödlistan 2020.

Mer information

Mer information om norna i SLU Artdatabankens Artfakta:

Norna (Artfaktas webbplats)