Nästrot
Nästrot finns utbredd i södra och mellersta Sverige upp till Jämtland. Växten är säregen då den saknar klorofyll och är beige och vitaktig till sin färg.
Fridlysning
Nästrot är fridlyst i hela landet.
Det är förbjudet att:
- Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten.
- Ta bort eller skada frön eller andra delar.
Bestämmelserna om fridlysning av nästrot finns i 8 § artskyddsförordningen.
Information om arten
Vetenskapligt namn: Neottia nidus-avis
Nästrot är ganska sällsynt, men kan lokalt vara ganska vanlig. Den förekommer från Skåne till Jämtland och växer i fuktiga, örtrika barrskogar och lundar på kalkrik mark.
Nästrot är en robust orkidé som saknar klorofyll. Hela växten är blekbrun och saknar blad, men har flera stjälkomfattande bladslidor som slutar i små, fjäll-liknande utskott. Blommorna är blekt bruna och väldoftande och sitter samlade i täta, axlika klasar. Kalkbladen är hjälmlikt slutna kring mynningen eller något utstående. Läppen är ganska lång och kluven med runda flikar. Blomman saknar sporre. Nästrot är den kraftigaste och mest mångblommiga av de tre svenska orkidéarter som saknar klorofyll, och är därigenom lätt att känna igen. De två andra, korallrot och skogsfru, är spädare och har färre, mer glest sittande blommor. Utblommade exemplar av nästrot står kvar länge som vinterståndare.
Nästrot blommar i juni-juli.
Rödlistning
Nästrot är inte rödlistad i den svenska rödlistan 2020 utan bedömd som livskraftig.