Guckusko

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎december‎ ‎2023

Guckusko är en orkidé som växer vilt och är en av de orkidéarter som brukas ses som den mest säregna i svensk natur.

 

guckusko-ibl-502nf046.jpg

Fridlysning

Guckusko är fridlyst i hela landet.

Det är förbjudet att:

  • Avsiktligt plocka, samla in, skära av, dra upp med rötterna eller förstöra växten i dess naturliga utbredningsområde i naturen.
  • Förbudet gäller alla stadier i växtens biologiska cykel.

Bestämmelserna om fridlysning av guckusko finns i 7 § artskyddsförordningen.

Om arten

Vetenskapligt namn: Cypripedium calceolus

Guckusko förekommer sällsynt i större delen av Sverige. Den finns främst i Mellansverige och saknas längst i söder. De största förekomsterna finns i Jämtlands, Dalarnas och Nordupplands kalktrakter. Den växer i fuktiga, örtrika skogar på kalkrik mark.

Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande underjordisk jordstam. Stjälken kan bli nästan en halv meter hög och har tre eller fyra blad. Bladen är stora, brett ovala och något veckade. Guckusko har mycket stora blommor som vanligen sitter ensamma i toppen av stjälken.

De utspärrade kalkbladen är rödbruna och den stora toffelformade läppen är gul. En guckuskoplanta utvecklas långsamt och det kan ta över tio år innan den går i blom. Guckusko pollineras av små bin som lockade av blommans doft kryper ner i den toffelformade läppen.

Bina kan sedan bara ta sig ut ur blomman genom en trång passage bakom ståndarna i läppens bakre del. Då bina kryper ut blir de samtidigt inklädda med pollen. Guckusko kan inte förväxlas med någon annan svensk växtart.

Guckusko blommar i juni-juli.

Rödlistning

Guckusko är inte rödlistad i den svenska rödlistan 2020 utan bedömd som livskraftig.

Mer information

Mer information om näsrot i SLU Artdatabankens Artfakta 

Guckusko (Artfaktas webbplats)