Tältning
Du får tälta något enstaka dygn i naturen men välj en plats som inte ligger nära bostadshus. Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen.
Välj att slå upp tältet på tålig mark och inte på betesmark och jordbruk som används eller i en plantering. Tältplatsen får inte heller ligga nära bostadshus.
Så gör vi allemansrätt
- Sätt upp tältet på tålig mark en bra bit bort från bostadshus. Ju mer avskilt desto bättre.
- Stanna i något enstaka dygn.
- Ta hand om ditt bajs. Välj en plats, långt ifrån vattendrag och där folk går. Gräv helst en grop först. Täck sedan över med jord eller en stor sten.
- Ta med dig en påse som du kan samla skräp och matrester i för att ta med hem eller slänga i en papperskorg.
Markägarens tillstånd vid många tält
Att tälta med ett par, tre tält under något enstaka dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större.
I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler
I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Det kan också vara tältförbud i hela området.
Anslagstavlor i området visar vad som gäller. Du kan också få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.
Sveriges nationalparker och dess föreskrifter
Länsstyrelsernas gemensamma webbplats
Ibland är det förbjudet att tälta i friluftsområden
De flesta kommuner har bestämmelser om camping i de lokala ordningsföreskrifterna. Det kan handla om förbud att tälta i parker, idrottsområden eller liknande.
Det kan också finnas förbud mot att tälta i friluftsområden.
Du behöver själv ta reda på vad som gäller. Information finns hos kommunen och polisen.
Lämna inte kvar skräp eller matrester
Det är alltid viktigt att inte ha mat framme, att städa upp efter sig och inte lämna skräp eller matrester i naturen. Det är extra viktigt att tänka på för att inte sprida afrikansk svinpest i Sverige.
Afrikansk svinpest är virussjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar. Viruset överlever länge i naturen, samt i kött och charkvaror från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Sjukdomen är inte farlig för människor men är mycket smittsam för vildsvin och grisar. Därför är det viktigt att inte lämna kvar till exempel skink- eller korvsmörgåsen som ingen åt upp.