Ämnesområde

Allemansrätten

Kvinna står i blåsten och håret flyger, Gotland.
Granskad: ‎den ‎4‎ ‎oktober‎ ‎2023

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Den tillhör alla och välkomnar både dig med vältrampade vandringskängor och dig som hellre går i sneakers. 

Det är helt enkelt bara att tacka – och ta emot solnedgångar på första parkett, en smak av höstens första blåbär och möjligheten att andas skogsluft på lunchen.  Oavsett aktivitet gör naturen gott. 

Allemansrätten innebär både rättigheter och skyldigheter. Här hittar du information om de möjligheter allemansrätten ger oss och hur vi gör allemansrätt genom att visa hänsyn och respekt. Det är lätt att göra allemansrätt!  

Så gör vi allemansrätt

Cykla? Elda? Hemfridzon? Hund? Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra här och nu. Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen vid olika aktiviteter, tider på året och på olika platser, är det enkelt att göra rätt.

Så gör vi allemansrätt
Kvinna paddlar kajak, Västergötland.
  • Ett bra sätt att göra allemansrätt är att ha din hund i koppel, så att vilda djur och hundrädda människor får lugn och ro.  
  • Eldningsförbud eller torrt i marken? Byt grillkorven mot en macka och elda inte alls.
  • Ta hand om ditt bajs. Välj en plats, långt ifrån vattendrag och där folk går. Gräv helst en grop först. Täck sedan över med jord eller en stor sten. 
  • Ta med dig en påse som du kan samla skräp och matrester i för att ta med hem eller slänga i en papperskorg. 
  • Låna en brygga eller hitta en strand, som ligger utanför någons tomt. Lämna bryggan om ägaren vill använda den.

Allemansrätt – en förutsättning för friluftslivet

Allemansrätten är en förutsättning för att vi med stor frihet får vara i naturen. Så länge vi gör allemansrätt. Detta innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige.

Allemansrätt och friluftsliv
Två personer läser på en informationstavla i naturen

Vägledning och stöd

Fler vägledningar

    Vem gör vad?

    Vi är många som arbetar med allemansrätten. Här reder vi ut vem som gör vad och beskriver ansvar och roller.

    Vem gör vad?
    Samlat material

    Kommunicera om allemansrätten

    Stöd för dig som kommunicerar om allemansrätten. Välj mellan budskap som skapar en grund i din kommunikation och färdigt material som du kan använda direkt.

    Kommunicera om allemansrätten
    Person plockar lingon i skogen

    Bidrag

    Publikationer

      Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen

      Men i det ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

      Så gör vi allemansrätt

      Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra här och nu. Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare, renskötare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. 

      Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen vid olika aktiviteter, tider på året och på olika platser, är det enkelt att göra rätt.