
Skyddsjakt och licensjakt på rovdjur
Naturvårdsverket har överlämnat rätten att besluta om skyddsjakt på björn, järv, lodjur och varg till alla länsstyrelser utom Gotland. Syftet med skyddsjakt är att undvika allvarlig skada. En förutsättning är att inga andra lämpliga åtgärder finns i det speciella fallet och att artens fortlevnad på lång sikt inte hotas.
Rätten att besluta om licensjakt på björn, varg och lodjur delegeras till länsstyrelser i län där antalet föryngringar för arten i rovdjurförvaltningsområdet överstiger de fastställda miniminivåerna. Licensjakt används främst för att begränsa rovdjursstammarnas storlek.
Tillåtna vapen och fångstmetoder
Beroende på vilken art som jagas gäller olika regler för vapen och fångstmetoder. Ett exempel är lodjur där det finns godkända fångstredskap som dock inte är tillåtna att använda under licensjakt.
När får man jaga?
Beroende på vilken art som jagas gäller olika regler för när på året och när på dygnet man får jaga. Det är du som jagar som ansvarar för att känna till vilka regler som gäller för jakten.
Intyg krävs för handel med djurprodukter – CITES
Ska du handla med produkter från djur som till exempel skinn behöver du ha ett CITES-intyg från Jordbruksverket. Ofta kan den person som besiktar det fällda rovdjuret tillhandahålla intyget. Förutom CITES-intyget kan du behöva export- och importtillstånd.
Uppföljning av skydds- och licensjakt på stora rovdjur
Uppgifter om döda rovdjur finns i databasen Rovbase som till viss del är öppen för allmänheten.
Årliga sammanställningar över döda rovdjur och hur många som har fällts under skydds- och licensjakt tas fram av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Vid frågor om ett specifikt ärende eller beslut som rör jakt på rovdjur, bör man vända sig till länsstyrelsen i det aktuella länet.