
De skyddade områdena, som naturreservat och nationalparker, är en viktig resurs både för friluftsliv och naturturism. I många naturreservat och nationalparker finns leder och anläggningar som underlättar för många att ta sig ut i naturen. Där finns också information om området och vad som kan vara upplevelsevärt och vad som gäller för ett specifikt område.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men kan vara begränsad. De områden där allemansrätten kan vara begränsad kan till exempel vara:
- nationalparker eller naturreservat
- Natura 2000-områden
- naturminnen
- djur- och växtskyddsområde
- kulturminne eller kulturreservat.
Vad gäller?
Bestämmelserna kallas föreskrifter och gäller alla, markägare och besökare. Föreskrifterna kan se olika ut från område till område, beroende på vad som krävs för att skydda de värden som finns där.
Det kan exempelvis vara förbjudet att elda, lägga till med båt eller ha med sig hund i området. Cykling och ridning kanske är tillåtet, men bara på markerade leder. Bärplockning är ofta tillåten, även om du ibland bara får plocka så mycket som du kan äta på plats.
Skyltar informerar
Bestämmelserna finns ofta uppsatta på skyltar. De kan finnas vid ingången till ett skyddat område. Många gånger finns där också annan information som hjälper dig att hitta och som berättar om områdets natur- och kulturvärden.
Meningen är att du som besökare ska få en intressant och givande vistelse. Då är det viktigt att veta varför området är värdefullt och har skyddats.
Läs föreskrifterna
I föreskrifterna för respektive nationalpark kan du läsa vilka regler som gäller.
För att få reda på föreskrifterna för ett visst naturreservat kan du vända dig till kommunen eller länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan också ge information om när du inte får besöka länets fågel- och sälskyddsområden.