Granbarkborrar som sprider sig från skyddad natur till närliggande skog är inget generellt hot mot skogsbruket i stort, men kan ge problem för enskilda skogsägare.
Vem ska du som markägare kontakta?
Markägare som har skog kring naturreservat eller nationalparker, och har frågor angående angrepp av granbarkborre som finns i ett naturreservat eller en nationalpark, ska vända sig till den som förvaltar det skyddade området:
Länsstyrelserna ansvarar för de flesta naturreservaten i de fall skogsbruket i reservatet är reglerat samt de flesta nationalparker Du kan hitta kontaktuppgifter till aktuell länsstyrelse på Länsstyrelsernas webbplatser.
Om kommunen inrättat naturreservatet är kommunen ansvarig.
Hur hanteras granbarkborren i naturreservat och nationalparker?
I dokumentet "Frågor och svar om granbarkborrar i formellt skyddade områden" ger vi, tillsammans med Skogsstyrelsen, svar på några av de vanligaste frågorna om granbarkborrar i formellt skyddade områden. Det är svar på frågor som till exempel hur granbarkborreangrepp i naturreservat och biotopskyddsområden hanteras. Där finns också svar på vem som gör vad. De är utformade för de områden i Sverige där problemen är störst, men det mesta gäller generellt i landet.
Åtgärder mot granbarkborre i skyddade områden
Film som Skogsstyrelsen tagit fram i samverkan med länsstyrelserna i Götaland och Svealand samt Naturvårdsverket.
Vägledning till länsstyrelserna
Naturvårdsverket har den 9 oktober 2020 beslutat om en ny vägledning till länsstyrelserna om Hantering av storskaliga angrepp av granbarkborrar i och kring naturreservat och nationalparker. Detta är ett led i vårt regeringsuppdrag om granbarkborrar och vägledningen är en uppdaterad version av vägledningen som beslutades den 29 maj 2020. De uppdateringar som har gjorts handlar om:
- Utformning av föreskrifter inklusive exempel.
- Beslut om dispenser och undantag i flera områden samtidigt.
- Förtydligande av handlingsutrymmet för att minska spridningen.
Frågan om naturskydd och granbarkborrar är flitigt diskuterad och innehåller många olika, ibland svårlösta, frågeställningar. Det kan handla om förvaltarens eller markägarens roller och ansvar eller hur vi bäst räddar olika naturvärden eller vilka metoder som effektivast bekämpar granbarkborrar. Dessutom har vi en lagstiftning i form av Miljöbalken att hålla oss till.
Regeringsuppdrag granbarkborrar
Naturvårdsverket arbetar ständigt med olika regeringsuppdrag. Under 2020 handlade en av dessa om granbarkborrar.
För att öka kunskapen om vilka skogar i skyddade områden som löper större risk för angrepp av granbarkborren har Naturvårdsverket låtit göra en analys av förekomsten av granskog i skyddade områden inom bekämpningsområdet. Du hittar analysen här.
Statistik från bekämpningsområdet 2019
Som stöd för länsstyrelsernas arbete har Naturvårdsverket också tagit fram aktuella uppgifter om granskog och grandominerad skog i skyddade områden och områden som är aktuella för att bli naturreservat, samt omgivande landskap. Sammanställningen är baserad på Nationella Marktäckedata.
Bakgrund
Skogsstyrelsen och berörda länsstyrelser arbetar för att begränsa angreppen i våra skogar med formellt skydd. Vilka åtgärder som kan genomföras måste bedömas i varje enskilt fall och beror på vilka regler som gäller i varje enskilt område.
Granbarkborrarna angriper även träd i skyddade områden. För en enskild skogsägare kan det innebära stora problem att granbarkborrar sprider sig från formellt skyddade skogar till omgivande och närliggande brukade skogar. På landskapsnivå är däremot problemet begränsat eftersom den formellt skyddade granskogen omfattar en mindre del av den äldre granskogen och har en varierad struktur som inte är lika attraktiv för granbarkborren.
Sommaren 2018 var extremt torr och varm, och granbarkborrarna hade ett gynnsamt klimat även 2019 Det skapade en situation med torkstressade granar, och omfattande granbarkborreangrepp. Som helhet är nu granbarkborrepopulationerna större än vad vi tidigare upplevt i Sverige.
Det är framförallt tillgången på vindfällen och kombinationen av höga temperaturer och låg nederbörd som kan öka mängden granbarkborrar ytterligare. Våren 2020 blev kall, men starten på sommaren blev torr. Preliminära resultat från Skogsstyrelsens bedömningar visar att ungefär lika mycket skog har angripits och dödats av granbarkborre denna sommar som förra året.