INNEHÅLL NEDAN:
_ _ _ _ _
Kort om förordningen
I slutet av 2016 beslutades om förordning (2016:1041) om plastbärkassar med bakgrund av de bestämmelser som införts i EU:s förpackningsdirektiv 94/62/EC. Syftet med lagstiftningen är att minska förbrukningen av plastbärkassar och därmed minska nedskräpningen orsakat av dessa samt att främja ett mer effektivt resursutnyttjande. Länkar till gällande lagstiftning hittar du i fliken Lagstiftning.
Målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:
- 90 påsar per person och år senast den 31 december 2019 och
- 40 påsar per person och år senast den 31 december 2025
Som skrivet ovan så är syftet med förordningen är att minska förbrukningen av plastbärkassar och få ett mer effektivt resursutnyttjande, det är alltså inte meningen att plastbärkassar ska ersättas av en annan typ av bärkasse då detta inte kommer leda till ett effektivt resursutnyttjande. För att nå syftet med att minska förbrukningen av bärkassar behöver konsumenternas beteende förändras.
Ansvarsområden
I förordningen finns två ansvarsområden:
- Rapportera till Naturvårdsverket – Den som yrkesmässigt tillverkar eller för in plastbärkassar till Sverige rapportera antal tunna respektive tjocka plastbärkassar avsedda för den svenska marknaden till Naturvårdsverket.
- Informera konsumenter – Den som i yrkesmässig verksamhet tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter ska informera om:
- plastbärkassars miljöpåverkan
- fördelarna med att minska förbrukningen av plastbärkassar
- åtgärder som kan vidtas för att minska förbrukningen
Naturvårdsverkets vägledningar
Plastbärkassar som omfattas
Plast
I förordningen om plastbärkassar definieras plast som en polymer i REACH-förordningen. REACH-förordningen handlar om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen. Alla plaster består av en eller flera polymerer vilket innebär att de plastbärkassar som uppfyller definitionen av polymer i REACH omfattas därmed av förordningens bestämmelser.
Polymerer kan både naturligt förekommande och syntetiskt framställda. Naturligt förekommande polymerer är t.ex. stärkelse, cellulosa och naturgummi. Enligt definitionen av plast i förpackningsdirektivet ska polymeren kunna fungera som strukturell huvudbeståndsdel i bärkassar. Det är Kemikalieinspektionen som vägleder om REACH-förordningen.
EU kommissionen ska under 2017 redovisa specifikationer för märken eller märkning för att säkerställa en EU gemensam tolkning av plastbärkassar som är biologiskt nedbrytbara och komposterbara och ge korrekt information till konsumenterna om dessa kassars komposteringsegenskaper. EU kommissionen ska också undersöka effekterna på miljön av användningen av plastbärkassar som är nedbrytbara genom oxidation och vid behov lägga fram ett lagstiftningsförslag. Man ska också bedöma livscykelpåverkan av olika möjligheter för att minska förbrukningen av plastbärkassar som är undantagna om de behövs av hygienskäl eller som primär förpackning för livsmedel som säljs på lösvikt och vid behov föreslå lagstiftningsförslag.
Naturvårdsverket följer detta arbete och kommer att uppdatera vägledning inom detta område.
Förpackning
Enligt förordningen om plastbärkassar hänvisas till förordningen om producentansvar för förpackningar. I denna finns ytterligare bestämmelser som gäller plastbärkassar som är en förpackning. Någon ändring av definitionen av förpackningar har inte gjorts. De plastbärkassar som förut föll in under definitionen i förpackningsförordningen, jfr 5 § förordning om producentansvar för förpackningar, gör det även idag.
Relaterad vägledning
Bärkassar avsedda för varaktigt bruk
Bärkassar avsedda för varaktigt bruk är undantagna i förordningen om plastbärkassar. Med ”avsedda för varaktigt bruk” bedömer Naturvårdsverket att det är bärkassar som har ett syfte att återanvändas flertalet gånger. Bärkassarna ska vara avsedda att används av konsumenter under en längre tid. Materialet i bärkassarna är starkare för att hålla längre och kan variera mellan olika typer av bärkassar. Exempel på material som används i sådana typer av bärkassar kan vara:
- Low density polyeten (LDPE)
- Woven polypropen
- Non-woven polypropen
- Återvunnen polyester t.ex. från PET flaskor
Vägledningar om rapporteringskrav och informationsskyldighet