Miljöbalkens begrepp bästa möjliga teknik (BMT)
Bästa möjliga teknik ska användas vid yrkesmässig verksamhet så långt det inte är orimligt. Verksamhetsutövaren ska ha kunskap om vad som är bästa möjliga teknik.
I Sverige ska bästa möjliga teknik användas vid yrkesmässig verksamhet så långt det inte är orimligt (enligt 2 kap. 3 och 7 §§ miljöbalken).
Uttrycket bästa möjliga teknik inrymmer både den använda teknologin och det sätt på vilket anläggningen konstrueras, utformas, byggs, underhålls, leds och drivs samt avvecklas och tas ur bruk. Detta anges i miljöbalkspropositionen (proposition 1997/98:45 del 2 sidan 17). För att räknas som bästa möjliga teknik måste tekniken vara tillgänglig och inte bara förekomma på experimentstadiet. Den ska vara kommersiellt tillgänglig och användas på någon anläggning. Det behöver inte vara fråga om en anläggning som ligger i Sverige men, enligt vår mening, en anläggning i en öppen marknadsekonomi som drivs utan ekonomiskt understöd.
Bästa möjliga teknik utgör utgångspunkten för att bedöma frågan om vilka skyddsåtgärder och försiktighetsmått som ska krävas. Ekonomiska och miljömässiga avvägningar ska sedan ske med tillämpning av skälighetsregeln i 2 kap. 7 § miljöbalken.
Verksamhetsutövaren ska ha kunskap om vad som är bästa möjliga teknik (enligt kunskapskravet i 2 kap. 2 § miljöbalken). Sådan kunskap kan verksamhetsutövaren skaffa sig på flera sätt. Exempelvis genom kontakter i branschen eller med leverantörer. Information om tekniker och dess miljöprestanda kan finnas i rapporter eller studier publicerade av branschorgan, forskningsinstitut och andra.
Industriutsläppsdirektivets begrepp bästa tillgängliga teknik (BAT)
Industriutsläppsdirektivet (IED) klargör att bästa tillgängliga teknik, best available techniques (BAT) ska syfta till att hindra och, när detta inte är möjligt, minska utsläpp och påverkan på miljön.
I industriutsläppsdirektivet (IED) och det tidigare, nu ersatta IPPC-direktivet, används begreppet bästa tillgängliga teknik (BAT). IED gäller för större industrier och andra punktkällor inom hela EU. En grundläggande princip i IED är att alla lämpliga förebyggande åtgärder ska vidtas för att undvika föroreningar, särskilt genom att använda bästa tillgängliga teknik (BAT).
För att en teknik ska anses vara BAT ska tekniken ha utvecklats i sådan utsträckning att den kan tillämpas inom den berörda industribranschen på ett ekonomiskt och tekniskt genomförbart sätt och med beaktande av kostnader och nytta (artikel 3.10 IED). Tekniken behöver dock inte användas eller produceras i det egna landet.
Hur begreppen BMT och BAT förhåller sig till varandra
Begreppen BMT enligt miljöbalken och BAT enligt IED är närbesläktade men betyder inte riktigt samma sak. Sverige har en striktare tillämpning av teknikkravet.
Nordiska Ministerrådets arbete med BAT-frågor
Inom Nordiska Ministerrådet finns en grupp som arbetar med BAT-frågor. I många år har de tagit fram BAT-utredningar inom branscher där det i flera av de nordiska länderna finns många små och medelstora företag med miljöproblem. Gruppen tar också fram nordiska bidrag till IED-arbetet vid EU:s IPPC-byrå som har sitt kontor i Sevilla.
I rapporten "BAT - De bästa tillgängliga teknikerna för minimering av miljöbelastningen" beskrivs kort de rapporter för olika branscher som Nordiska Ministerrådet gett ut fram till 2008. Dessa och även senare BAT-rapporter kan sökas fram via på Nordiska ministerrådets webbportal under publikationer. Rapporter utgivna 2002 och senare finns som pdf-er. De äldre rapporterna kan endast köpas.