Maxtaket för stöd är 70 procent, men kan vara lägre beroende på vem som söker och/eller åtgärdstyper. För laddningspunkter kan man få maximalt 50 procent i stöd. Stöd till andra än företag får vara högst 50 procent. Det här gäller kommuner, ideella föreningar, bostadsrättsföreningar med flera, när de inte agerar på en ekonomisk marknad. Krav på medfinansiering i en åtgärd är därmed alltid minst 30 procent, men ofta högre beroende på vem som söker och åtgärdstyp.
Stödnivåer till företag
Möjliga stödnivåer för företag anges i EU:s statsstödsregler. Nivån på stödet beror på en mängd olika faktorer såsom storlek på företaget, lönsamhet över tid, geografisk plats och åtgärdstyp. Vanliga tak för stödnivån ligger mellan 30 – 65 procent.
Företagsstorlek har betydelse för andelen stöd
Företagsstorleken på koncernnivå har betydelse för hur stor andel stöd som kan beviljas enligt Gruppundantagsförordningen (EU) nr 651/2014. Företagets årsomsättning, balansomslutning och antal anställda ligger till grund för bedömningen. Bedömningen görs på koncernnivå.
Att företagsstorlek bedöms på koncernnivå betyder att anknutna företag och partnerföretag räknas in. Det är vanligt att en ansökan behöver kompletteras med denna information.
Företag delas in efter storlek enligt följande:
- Små företag: De som sysselsätter färre än 50 personer och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro/år.
- Medelstora företag: De som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger 50 miljoner euro/år eller vars balansomslutning inte överstiger 43 miljoner euro/år.
- Stora företag: De som sysselsätter 250 personer eller fler och vars årsomsättning överstiger 50 miljoner euro/år eller vars balansomslutning överstiger 43 miljoner euro/år.
Små och medelstora företag, förkortat SMF alternativt SME (small and medium sized enterprises), kan i vissa fall beviljas en högre stödandel jämfört med stora företag.
I många fall behöver Naturvårdsverket mer information från sökande om företagets storlek. Kort sammanfattat är det följande information som efterfrågas:
- Antal anställda, omsättning respektive balansomslutning för ert bolag.
- Anknutna eller partnerföretag, dvs:
- Om ni har röst-/eller kapitalandelar om 25% eller mer i annat företag. Vi behöver då veta den procentuella andelen.
- Det omvända, dvs. om andra företag har 25% eller mer röst-/eller ägarandelar i ert företag och i så fall till vilken procentuell andel.
För dessa företag, anknutna eller partnerföretagen, behöver Naturvårdsverket veta antal anställda, omsättning och balansomslutning.
Detta kan redovisas i EU:s blankett för försäkran om företagsstorlek. Blanketten finns bifogad i Kommissionens användarhandledning på sidan 46. Där finns även Kommissionens rekommendation om definition av små och medelstora företag.
Länkar till mer information
Vanliga frågor om företagsstorlek och stödnivåer
Hur bedöms företagsstorlek i en kommunal organisation och/eller för kommunala bolag?
Företag som inte har något förhållande till varandra förutom att vart och ett av dem har en direkt koppling till samma offentliga organ bör behandlas som separata företag. Kommunala bolag med olika verksamhetsinriktning ska därför anses vara fristående företag. Detta är en tolkning som Tillväxtverket gjort och som Naturvårdsverket följer.
Hur bedömer man ett företags storlek om företaget ingår i en koncern bestående av utländska företag?
Enligt gruppundantagsförordningen spelar det ingen roll om koncernen sträcker sig inom Sveriges- eller EU:s gränser. Alla företag som ingår i koncernen ska tas med i beräkningen vid bedömningen av företagets storlek.
Kan ett kommunalt bolag vara litet eller medelstort företag (SMF)?
Nej, generellt inte. Ett företag anses inte tillhöra SMF-kategorin om 25 procent eller mer av dess kapital eller dess röstandel kontrolleras av ett eller flera offentliga organ. (artikel 3.4 i bilaga 1 till gruppundantagsförordningen). Det gäller dock inte för självständiga lokala myndigheter som har en årlig budget som understiger 10 miljoner euro och som har färre än 5 000 invånare. (artikel 3.2 andra stycket punkt d i bilaga 1 till gruppundantagsförordningen).
Tröskelvärden för stödbelopp till företag
Det finns också tröskelvärden för vilka belopp som får beviljas. Enligt gruppundantagsförordningen är tröskelvärdena 10 eller 15 miljoner Euro i stödbelopp beroende på typ av åtgärd.
Åtgärder som ligger under dessa tröskelvärden kan Naturvårdsverket besluta om.
Åtgärder som ligger över dessa tröskelvärden måste anmälas till EU-kommissionen för godkännande innan Naturvårdsverket kan fatta beslut. Det är en omfattande process med lång handläggningstid.
Det totala stödet till ett företag enligt De minimis-förordningen får inte överstiga 200 000 euro under en period om tre beskattningsår. När takbeloppet räknas fram ska samtliga försumbara stöd som företaget har tagit emot från olika offentliga stödgivare (stat, landsting eller kommun) summeras på koncernnivå under treårsperioden.
Stödområden
I vissa fall får stöd till företag utökas med 5 procent av investeringskostnaden om åtgärden är lokaliserad i ett så kallat stödområde.
Sverige har stödområden enligt artikel 107.3 c i fördraget om unionens funktionssätt (funktionsfördraget). Sveriges stödområden framgår av förordningen (1999:1382) om stödområden för vissa regionala företagsstöd. Vissa tätortsområden i dessa stödområden är undantagna och kan inte beviljas ytterligare 5 procent i stöd.
Enligt den svenska förordningen finns en uppdelning i A- och B-områden. Både A- och B-områdena omfattas av de tillägg till stödandelar som gruppundantagsförordningen medger.