Varför är det inte en gemensam vägledning från Naturvårdsverket och Boverket?
Eftersom vi på respektive myndighet vägleder om olika lagstiftningar (Boverket har plan- och bygglagen och Naturvårdsverket miljöbalken) så har vi valt att inte ge ut gemensam vägledning. Det viktigaste är att vägledningarna inte motsäger varandra utan att vi har samma användningsområde och att det finns ett sammanhang mellan våra respektive vägledningar.
Hur hanterar ni de nya lagändringarna?
Den nya tillsynsparagrafen för omgivningsbuller (miljöbalken 26 kap. 9a §) som trädde i kraft vid årsskiftet innebär i korthet att för nya bostadsbyggnader görs i bygglovs- eller detaljplaneskedet bedömningen om kravet på förebyggande av olägenhet för människors hälsa är uppfyllt. De bullervärden som anges i detaljplan eller bygglov blir styrande för tillsynen enligt miljöbalken. Vi tar upp denna nya bestämmelse i ett särskilt avsnitt och redogör även i korthet för en del av Boverkets vägledning med värden för nybyggnation av bostäder. Dock innebär ändringen ett nytt sätt att hantera buller i tillsyn och många delar kommer behöva prövas innan vi kan vägleda om dem.
Vi kommer återkomma med mer vägledning om lagförändringen och om den nya förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader på vår webbplats.
Varför har ni gått tillbaks till ekvivalentvärdet 40 dBA på natten?
Vår bedömning är att 40 dBA är en lämplig nivå att utgå från för att minska risken för olägenhet för människors hälsa. Vår vägledning är avsedd att tillämpas vid befintliga bostäder, ett stort bestånd med varierande ålder och bullerdämpning, där nivåerna utomhus nattetid behöver vara låga för att möjliggöra ostörd sömn och vila även för de som bor i byggnader med låg bullerdämpning.
Boverket anger i sin vägledning att något högre nivåer kan accepteras nattetid (zon A och zon B, exponerad sida). När vi genomförde våra regeringsuppdrag om samordnade bullervägledningar var det nödvändigt med samma nivåer i båda vägledningarna för att undvika olika bedömningar i plan- och tillsynsskedet för ny bebyggelse. Den samordnade nivån om 45 dBA angavs därför i båda vägledningarna. Sedan regeringsuppdragens redovisning hardock lagändringar genomförts (MB 26:9a) som gör att det i normalfallet inte kommer att gå att ställa hårdare krav i tillsynen än vad som gjorts i plan- eller byggskedet. Då minskar behovet av att ange precis samma nivåer i vägledningarna. Det är dock fortfarande önskvärt med en hög grad av samordning för att upprätthålla en enhetlig bedömningsgrund i bullerärenden oavsett om de rör ny eller befintlig bebyggelse.
Men tiden för natt är fortfarande ändrad till 22-06, som i remissversionen, varför då?
Vi justerade vilken tidsperiod som anges för nattvärdena inom ramen för samordningsarbetet, från 22-07 (i tidigare vägledning) till 22-06. Det överensstämmer med den dygnsindelning som används för trafikbuller och är därför den tidsindelning som används i Boverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller vid planläggning och bygglovsprövning. Vår bedömning är att samordnade tidsintervall underlättar för såväl plan- som tillsynsmyndigheter och att det därför är prioriterat att vägledningarna inte skiljer sig åt i detta avseende.
Vad betyder att ljudnivåerna ska vara en "utgångspunkt för bedömning"?
Det innebär att de inte är bindande utan vägledande för den bedömning som tillsynsmyndigheten gör i varje enskilt fall. I bedömningen ska myndigheten tillämpa principerna i miljöbalkens andra kapitel, hänsynsreglerna. I vägledningen beskriver vi ett antal centrala begrepp som ska tillämpas vid denna bedömning.
Vägledningen är inte framtagen för musik, lek, sorl m.m. Vad betyder det? I vår kommun har vi tidigare använt industribullervärdena vid klagomål på musik från restauranger sommartid. Måste vi gå över till inomhusvärden nu?
Det forskningsunderlag som vi utgått från handlar om buller från industrier, teknisk utrustning och liknande typer av fasta källor. I dagsläget har vi bedömt att vi inte har tillräckligt kunskapsunderlag för att fastslå att dessa nivåer också är lämpliga när det gäller störning från musik, tal och liknande.
För dessa tillfällen när vägledning saknas får tillsynsmyndigheten göra en bedömning om bullret ska klassas som en störning eller inte. I och med att tal och liknande ljud är svårt att åtgärda vid källan kan andra åtgärder vara tillämpliga för att minska störningar som t.ex. begränsning i tid.
Varför föreslår ni industribullernivåer för till exempel lastbilar inne på ett industriområde?
Huvudregeln är fortfarande att när en lastbil kör på det vanliga vägnätet så räknas det som trafikbuller. Buller som hör till en verksamhet räknas däremot in i den totala ljudbilden för verksamheten. Fordon som hör samman med drift och processer inom verksamheten ses som en del av denna. Det är ofta skillnad i varaktighet och karaktär hos bullret från ett transportfordon som passerar förbi på en väg jämfört med ett fordon som backar, vänder m.m. inne på till exempel en gård. Undantag kan göras för transporter över stora verksamhetsområden, där den egentliga verksamheten endast bedrivs i en liten del av området och inom verksamhetsområde för hamnar och färjelägen för de vägar och spår som är en fortsättning av det allmänna trafiknätet.
Bestämma ljudnivån för minst en timme, vad innebär det?
I vägledningen anger vi under tabell 1 att:
- I de fall den bullrande verksamheten endast pågår en del av någon av tidsperioderna ovan, eller om ljudnivån från verksamheten varierar mycket, bör den ekvivalenta ljudnivån bestämmas för den tid då den bullrande verksamheten pågår. Dock bör den ekvivalenta ljudnivån bestämmas för minst en timme, även vid kortare händelser.
Med formuleringen ”Dock bör den ekvivalenta ljudnivån bestämmas för minst en timme” avses att även om en bullrande eller särskilt bullrande verksamhet pågår under en kortare tid, exempelvis 20 minuter, beräknas (bestäms) ändå den ekvivalenta nivån för en timme, även om den då blir något lägre. Avsikten är dock inte att mätning i alla lägen behöver göras över en timme, den kan som tidigare göras över en kortare tidsperiod förutsatt att den är representativ för bullersituationen.
Förändras mina villkor nu? Är det fritt fram att bullra mer eller måste jag minska mitt buller?
Tillstånd och förelägganden gäller som de ser ut och ändras inte om de inte omprövas eller det meddelas nya försiktighetsmått. Att vi ger ut en ny vägledning innebär inte att tillsynsmyndigheterna ska göra nya förelägganden och är inte i sig skäl för omprövning.