Förslaget
Naturvårdsverket har i samarbete med SGI tagit fram en remiss till en gemensam vägledning om att riskbedöma och åtgärda PFAS-föroreningar (per- och polyfluorerade alkylsubstanser). Den här vägledningen riktar sig till tillsynsmyndigheter som bedriver tillsyn av områden förorenade med PFAS.
I vägledningen sammanställs den kunskap som finns idag om egenskaper hos PFAS, användningsområden och källor till PFAS, samt risker och metoder för att begränsa spridningen från områden förorenade av PFAS. Naturvårdsverkets och SGIs förhoppning är att vägledningen ska bidra till en effektiv och enhetlig tillsyn av områden förorenade med PFAS.
PFAS har uppmärksammats de senaste åren, då många av dem är hälso- och miljöfarliga, och flera av dem bioackumuleras och är toxiska. De har påträffats i dricksvatten på flera platser i Sverige, både i allmänna vattentäkter och i enskilda brunnar. PFAS är en organisk ämnesgrupp som består av ett stort antal olika kemiska ämnen och det bedöms att ca 3000-5000 olika varianter finns i omlopp på världsmarknaden. PFAS förekommer inte naturligt, utan är syntetiskt framställda av människan. De första tillverkades redan på 1920-talet, och sedan 1950-talet har tillverkningen varit storskalig. De har fysikaliska och kemiska egenskaper (t ex värmetåliga, sänker ytspänningen, har smuts- och vattenavvisande egenskaper), som ansetts vara mycket funktionella i kommersiella och industriella sammanhang (t ex inom textil-, plast- och pappersindustri, som beläggning i stekpannor, i viss elektronik, i brandsläckningsskum, färg och lim).
Naturvårdsverket tog 2009 fram en vägledning om efterbehandling av förorenade områden (Naturvårdsverkets rapporter 5976, 5977 och 5978), och 2012 en vägledning om efterbehandlingsansvar (Naturvårdsverkets rapport 6501). SGI redovisade 2015 ett regeringsuppdrag om preliminära riktvärden för PFAS i mark och grundvatten (SGI Publikation 21).
Bilagor
Remissammanställning
Remissen översändes till 17 remissinstanser och skickades ut den 6 april 2018. Sista svarsdatum var den 24 maj 2018.
Remissammanställningen syftar till att översiktligt redovisa de synpunkter som inkommit på förslaget till vägledning. Sammanställningen har fungerat som ett analysredskap för Naturvårdsverket och SGI i arbetet med att ta fram den slutliga vägledningen.
Vägledning