Bakgrund
Den dåvarande danska regeringen och Köpenhamns stad nådde den 5 oktober 2018 ett principavtal om inrättandet av Lynetteholmen.
Avtalet nämner fyra mål med projektet:
- Klimatskydd, Lynetteholmen kommer vara en väsentlig del av Köpenhamns klimatskydd
- Skyddsåtgärd för Köpenhamn mot nordliga stormvågor
- Område för vidare stadsutveckling
- Behov för deponering av överskottsmark för Köpenhamns utmaning med plats för deponering av ren och förorenad jord
Projektet avser en etablering av Lynetteholmen som är en planerad ö om cirka 280 hektar i Köpenhamns hamn. Ön kommer att etableras under ett antal år och inkluderar markåtervinning från byggande och större infrastrukturprojekt. Miljöbedömningen inkluderar endast anläggning och drift av Lynetteholm som en ny markåtervinning och landdepå, efterföljande stadsutveckling, infrastruktur och klimatskydd ingår inte i detta projekt men kommer senare att miljöbedömas i oberoende processer.
Ansvarig för projektet är det offentligt ägda utvecklingsföretaget By & Havn I/S.
Samråd om miljökonsekvensbeskrivning 2021
Danmark översände miljökonsekvensbeskrivningen och gav svenska myndigheter, organisationer och allmänheten möjlighet att kommentera på denna mellan 1 december och 19 februari 2021.
Inkomna yttranden
Kompletterande material från Miljöstyrelsen i Danmark
Miljöstyrelsen i Danmark har översänt kompletterande material med ett tema-tillägg för framtagen miljökonsekvensbeskrivning.
Då underlaget är stort finns det att ladda ned via länken nedan:
Samrådsunderlag
Tidigare samrådsunderlag
Underrättelse från Danmark 2020
Danmark inkom med ytterligare information om projektet. Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten gavs mellan den 13 juli och den 4 augusti 2020 möjlighet att lämna synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen.
Underrättelse från Danmark 2019
Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten gavs i slutet av 2019 möjlighet att lämna synpunkter om projektet kan antas medföra betydande miljökonsekvenser för Sverige och om Sverige ville delta i samrådsprocess för en gränsöverskridande miljökonsekvensbeskrivning och lämna synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen. Efter genomgång av inkomna yttrande meddelade Sverige Danmark om att Sverige önskar delta i kommande samrådsprocess.
Inkomna yttranden
Samrådsunderlag
Kontakt
Frågor om detta samråd besvaras av Richard Kristoffersson
E-post: richard.kristoffersson@naturvardsverket.se