Verksamhetsutövaren Fortum Power and Heat Oy har påbörjat en miljökonsekvensbedömning för en eventuell livstidsförlängning eller nedmontering av de två kärnkraftsenheterna Lovisa 1 och Lovisa 2 vid Hästholmen i Lovisa genom att ta fram ett miljökonsekvensbedömningsprogram (MKB-program).
MKB-programmet är den projektansvariges plan för de utredningar som behövs och ordnandet för bedömning av miljökonsekvenserna. Programmet innehåller en beskrivning av projektet, eventuella alternativ samt en utredning om det aktuella tillståndet hos miljön.
Det aktuella MKB-programmet undersöker eventuell fortsatt drift av kärnkraftverket i Lovisa alternativt avveckling av kärnkraftverket.
De nuvarande drifttillstånden för kraftverksenheterna Lovisa 1 och Lovisa 2 samt nödvändiga byggnader som behövs med tanke på kärnbränsleförsörjningen och kärnavfallshanteringen upphör 2027 och 2030.I MKB-programmet bedöms förlängningen av driften av kärnkraftverket i Lovisa med högst tjugo år samt nedläggningen av kärnkraftverket efter att de nuvarande tillståndsperioderna har löpt ut.
Alternativen inverkar på drifttiden för slutförvaringsanläggningen för låg- och medelaktivt kärnavfall (driftavfall) som ingår i helheten av kärnkraftsanläggningen.
De alternativ som MKB-programmet ämnar undersöka är:
Alternativ 1
Förlänga driften av Lovisa kraftverk med maximalt cirka 20 år efter den aktuella driftslicensperioden, följt av avveckling. Alternativet inkluderar också åtgärder för att förlänga kraftverkets livslängd, avveckling av kraftverket efter licensperiodens slut, drift och slutlig demontering av anläggningsdelar som ska göras oberoende och avfallshanteringsåtgärder relaterade till dessa faser. Dessutom inkluderar alternativet möjligheten att ta emot, bearbeta, lagra i mellanlagring och deponera för slutförvaring små mängder radioaktivt avfall som genereras någon annanstans i Finland.
Alternativ 0
Avveckling av kärnkraftverket i Lovisa efter den aktuella licensperioden. Alternativet inkluderar också drift och slutlig demontering av anläggningsdelar som ska göras oberoende och avfallshanteringsåtgärder relaterade till dessa faser.
Alternativ 0+
Avveckling av kärnkraftverket i Lovisa efter den aktuella licensperioden. Alternativet inkluderar också drift och slutlig demontering av anläggningsdelar som ska göras oberoende och avfallshanteringsåtgärder relaterade till dessa faser. Dessutom inkluderar alternativet möjligheten att ta emot, bearbeta, placera i mellanlagring och deponera för slutförvaring av små mängder radioaktivt avfall som genereras någon annanstans i Finland.
Underrättelse samt MKB-program från Finland
Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten gavs mellan den 3 september 2020 och den 28 oktober 2020 möjlighet att lämna synpunkter på om Sverige vidare bör delta i miljöbedömningsprocessen samt eventuella kommentarer till miljökonsekvensbeskrivningen. Svar på underrättelse har nu översänts till Finland med önskemålet att fortsatt delta i miljöbedömningsprocessen.
Ytterligare information samt länk till MKB-program. Materialet är omfattande. Det finns att ladda ner på svenska.
Inkomna yttranden och svar till Finland
- Svarsbrev (pdf 115 kB)
- Yttrande, Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) (pdf 209 kB)
- Yttrande, Jordbruksverket (pdf 369 kB)
- Yttrande, länsstyrelsen Stockholm (pdf 118 kB)
- Yttrande, länsstyrelsen Uppsala (pdf 107 kB)
- Yttrande, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) (pdf 203 kB)
- Yttrande, Miljövänner för kärnkraft (MFK) (pdf 111 kB)
- Yttrande, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) (pdf 310 kB)
- Yttrande, Sametinget (pdf 194 kB)
- Yttrande, SMHI (pdf 596 kB)
- Yttrande Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) (pdf 305 kB)
- Yttrande, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) (pdf 408 kB)
Kommentarer från allmänheten
Utöver ovan yttranden från myndigheter, kommuner och organisationer inkom även skrivelser från privatpersoner. På grund av GDPR redovisas inte dessa skrivelser här men kan lämnas ut efter begäran.
Remiss i Sverige
Kontakt
Frågor om detta samråd besvaras av Richard Kristoffersson, tel 010- 698 17 69