Danmark planerar 2 nya plattformar för oljeborrning i Nordsjön
Danmark har underrättat Sverige om planer att utöka med två nya plattformar för extrahering av olja i Nordsjön, ca 230km väster om Jylland. Svenska myndigheter, intresseorganisationer och allmänhet ges nu mellan 3 december och 17 december möjlighet att lämna synpunkter på den planerade utbyggnadens eventuella gränsöverskridande miljöpåverkan.
Bakgrund
TOTAL Danmark planerar att utöka med två nya anläggningarna som planeras vid två olika fält i Nordsjön, Tyra fältet och Halfdan fältet.
Tyra fältet ligger i den danska Nordsjön, cirka 230 kilometer utanför Jyllands västkust. Det befintliga Tyra-komplexet omfattar Tyra East, Tyra West och satellitproduktionsplattformar (Tyra Southeast, Valdemar A, Valdemar B, Roar och Svend). Valdemar Bo South-utvecklingsprojektet omfattar installation av en ny Valdemar CA-brunnplattform med 6 slitsar som binds tillbaka via Valdemar BA brunnplattform till värdplattformen på Tyra East.
Halfdan-fältet ligger i Nordsjön, cirka 210 kilometer från Jyllands västkust, Danmark. Halfdan-komplexet består av Halfdan A och Halfdan B och satellitproduktionsplattformen Halfdan C som är förbundna med undervattensrörledningar, genom vilka, olja och gas transporteras mellan Halfdan-anläggningarna och till Gorm och Tyra för vidare bearbetning och export till land. TOTAL Danmark planerar vidareutveckling i Halfdan North; en ny brunnlattform med 12 brunnslitsar som binder tillbaka till värdplattformen Halfdan B med nya rörledningar och nya stigar, i syfte att öka kolväteproduktionen vid Halfdan-fältet.
Underrättelse från Danmark 2020
Danmark har översänt underrättelse om de planerade projekten i enlighet med Esbokonventionens artikel 3. Svenska myndigheter, organisationer och allmänheten ges nu mellan 3 december och 17 december 2020 möjlighet att lämna synpunkter på vad som bör ingå i kommande miljökonsekvensbeskrivningen utifrån ett gränsöverskridande perspektiv samt meddela om Sverige vidare bör delta i miljöbedömningsprocessen.
Underrättelse
Kontakt
Frågor om detta samråd besvaras av Richard Kristoffersson
E-post: richard.kristoffersson@naturvardsverket.se