Naturvårdsverkets viktigaste synpunkter
Trafikverkets fortsatta utredningsarbete inklusive fortsatt samråd behöver lägga stor omsorg vid att beskriva och fördjupa kunskaperna om Östlig förbindelses klimatpåverkan och hur projektet bör utvecklas för att kunna bidra till och passa i ett samhälle utan nettoutsläpp av växthusgaser.
Östlig förbindelse beräknas även med kollektivtrafiksatsning i tunneln leda till ett ökat trafikarbete med bil. Samtidigt stärker förbindelsen bilens konkurrenskraft jämfört med kollektivtrafik och andra trafikslag. Naturvårdsverket finner därmed att nuvarande presenterade planer för Östlig förbindelse inte ligger i linje med en omställning till ett långsiktigt hållbart urbant transportsystem.
Trafikverket behöver formulera ändamål och mål för projektet med utgångspunkten att det transportpolitiska hänsynsmålet utgör en ram inom vilken funktionsmålet kan utvecklas. Genom detta angreppssätt skapas möjligheten att söka och finna långsiktigt hållbara alternativ. Naturvårdsverket deltar gärna i dialog rörande ändamåls- och målformulering.
Parallellt med att Naturvårdsverket ger medskick till pågående utredningsarbete rörande Östlig förbindelse uppmanar Naturvårdsverket också Trafikverket att under förestående åtgärdsplanering se över om Östlig förbindelse, med den i samrådsunderlaget beskrivna inriktningen på ökad biltrafikkapacitet, är ett projekt som fortsatt bör prioriteras under planperioden 2018-2029. Nya målsättningar och ny kunskap har framkommit rörande transporter och klimat sedan nuvarande nationella plan för transportinfrastrukturen fastställdes.
Bakgrund
Trafikverket har tidigare påbörjat utredning av möjligheten att i Stockholm bygga en östlig förbindelse för bil- och kollektivtrafik. Förbindelsen skulle koppla samman vägarna Norra och Södra länken. Trafikverket inledde en planläggningsprocess och efterfrågade under hösten 2016, i samråd inför länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan, information om företeelser i miljön som kan påverkas av Östlig förbindelse. Trafikverkets utredningsarbete föregicks av en åtgärdsvalsstudie. Naturvårdsverket yttrade sig över åtgärdsvalsstudien år 2013.
Östlig förbindelse finns inte med i Nationell plan för transportsystemet 2018-2029, som är beslutad av regeringen.
Dokument