Den förordning och det arbetsprogram som kommer att gälla från och med 2021 är ännu inte klara. Enligt EU Kommissionen så kommer reglerna att färdigställas under det första kvartalet 2021 och utlysning kommer att ske i april. Innan det nya regelverket finns att tillgå så ligger de tidigare reglerna kvar på den här sidan. I nuläget är det oklart hur stora förändringar det blir.
Läs mer nedan om förordningen och de delprogram som man kan ansöka inom.
Regelverk 2014–2020
Arbetsprogrammet beskriver vilka prioriteringar kommissionen har och de kriterier ansökningarna värderas utifrån. Det är bra att läsa in sig på prioriteringarna som finns inom det område man väljer att ansöka.
Programstruktur
LIFE-programmet är uppdelat i två delar, en för miljö och en för klimat. Delprogrammen har vardera tre prioriterade områden.
Delprogrammet för miljö prioriterar:
- miljö och resurseffektivitet
- natur och biologisk mångfald
- miljöpolicy och information
Delprogrammet för klimat prioriterar:
- begränsning av klimatförändringar
- klimatanpassning
- klimatstyrning och information
Integrerade projekt
Dessa projekt kan vara inom de ovan nämnda områdena men ska vara storskaliga och utgå ifrån en regional eller nationell plan eller strategi. Projekten ska samfinansieras och ha minst en annan finansieringskälla än LIFE-bidraget. För dessa projekt kan gärna andra EU-bidrag användas (så som Strukturfonderna, Horisont) för att skala upp projektet.
Kombinera LIFE-bidrag med annan finansiering
Natur och biologisk mångfald
Naturvårdsverket utlyser medel varje år till stöd för att ta fram ansökningar till LIFE-programmet inom Natur och Biologiskt mångfald. Nästa utlysning sker i december 2018.
Alla LIFE-projekt kan kombineras med…
- Finansiering från den privata sektorn.
- Statsstöd. Statsstöd är till exempel stöd från bidragsprogram så som Industriklivet, Klimatklivet eller vissa andra myndighetsstöd. Det är upp till den sökande att själva ha koll på vad som är statsstöd och inte, det bästa är om ni frågar den myndigheten ni fått bidrag från om bidraget är statsstöd eller inte.
- EIB (European Investment Bank). EIB lånar ut och investerar i projekt och bolag och har många finansieringsformer.
Läs med här: EIB.org
Större “Integrerade projekt” som är regionala eller nationella kan kombineras med
- Alla stödformer som beskrivits ovan,
- andra EU-bidrag så som till exempel Horisont 2020, fiskeriprogrammet och strukturfonderna.
Att ansöka
1. Efter att man läst igenom de regler och de prioriteringar från arbetsprogrammet som är viktiga för ansökan finns det ett antal steg man kan ta för en bra ansökan.
2. Skicka in en projektidé till Naturvårdsverket,. Gå på de webinarier och workshop som vi tillhandahåller,.
3. Gå in på EU:s LIFE-hemsida och ladda ner “application guide” för det delprogram och år som ni ansöker för, de publiceras varje år vid utlysningen (april).
4. Ansökan ska skrivas på engelska. Om man vill ha hjälp med att skriva/strukturera ansökan kan man anställa en konsult, för naturprojekt kan man ansöka till Naturvårdsverket för skrivarstöd. Naturvårdsverket har en lista på konsulter som man kan be oss om – vi rekommenderar inte någon specifik konsult.
5. När ansökan är färdigskriven kan man skicka in den till Naturvårdsverket för kommentarer och tips inför inlämnandet.
6. Det finns olika ansökningsprocesser beroende på vilket delprogram man ansöker inom.
- Två-stegs process för miljö och integrerade projekt: 10 sidor beskrivning av projektet lämnas in först, en hel ansökan lämnas in några månader senare.
- En-stegs process för klimat och naturprojekt: en hel ansökan lämnas in.
7. Ansökan skickar du till EU-kommissionen via deras online-portal.
LIFE efter 2020
Det nuvarande programperioden för LIFE är mellan åren 2014–2020.
Nästa programperiod är mellan 2021–2027, då kommer en ny förordning och programperiod med vissa ändrade regler.
LIFE-programmet 2014–2020 kommer efter 2020 att övergå i en ny programperiod. Det påverkar inte nuvarande projekt eller de som söker t.o.m. 2020 och LIFE projekten kan fortfarande pågå efter den nuvarande programperiodens slut.
Under 2018 har LIFE-förordningen för den nya programperioden 2021–2027 förhandlats fram, och förhandlingarna förväntas fortsätta våren 2019. Naturvårdsverket har bistått Miljö- och energidepartementet med underlag och inspel till förhandlingarna. LIFE är ett av få EU-program som antas få ett ökat finansieringsbidrag från 3,5 miljarder euro till 5,45 miljarder euro, där Horisonts delprogram ”Övergång till ren energi” på 1 miljard euro föreslås flyttas över till LIFE.
Den nya förordningen för 2021–2027 beslutas under 2019.
Kontakt