2018 infördes våtmarker som ett eget bidragsområde inom LONA. Det tillkom för att särskilt stimulera projekt som bidrar till att öka tillskottet till grundvattnet eller som stärker landskapets egen förmåga att hålla och balansera vattenflöden. Våtmarksprojekt kan beviljas bidrag med upp till 90 procent av bidragsberättigade kostnader, medan bidrag inom ordinarie LONA kan ges med upp till 50 procent.
Ansökningsförfarandet är detsamma som för bidrag inom ordinarie LONA.
Aktuella ansökningstider
Med anledning av den nya våtmarkssatsning som riksdagen beslutade om i budgeten för 2021 kommer ett extra ansökningstillfälle för våtmarksprojekt inom LONA. Ansökan ska gälla projekt som startar under 2021.
Sista dag i den extra ansökningsomgången är 12 april 2021.
Vilka projekt kan få stöd?
De våtmarksprojekt som kan få stöd är de som restaurerar eller anlägger våtmarker i syfte att stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden, eller öka tillskottet till grundvattnet för att till exempel bidra till förutsättningar för en förbättrad vattenförsörjning. Exempel på sådana projekt är:
- Borttagning av vegetation, till exempel röjning/fräsning
- Igenläggning och/eller dämning av diken
- Anläggande av dammar/småvatten/våtmark
- Anläggande av tvåstegsdiken
- Restaurering av svämplan
- Återmeandring
- Kunskapsuppbyggnad, framtagande av underlag eller annat förberedelsearbete inför restaurering eller anläggande av våtmarker enligt ovan.
Exempel på våtmarksprojekt
I LONA-registret hittar du pågående och avslutade våtmarksprojekt. Bli inspirerad att starta projekt i din kommun!
Rätt våtmark på rätt plats
Bevarande och återskapande av våtmarker är en viktig del i klimatanpassningen av samhället och de tillhandahåller många ekosystemtjänster som vi är beroende av för en hållbar samhällsutveckling. Nedan finns faktablad om de olika funktioner en våtmark kan ha och exempel på åtgärder som passar för vid olika förutsättningar på plats.
Webbinarium
Under december 2018 och januari 2019 anordnade Naturvårdsverket tre webbinarium inom ämnet ”Anläggande och restaurering av våtmarker”. Bland annat lyftes hydrogeologi och SGUs roll i våtmarkssatsningen fram.
Mer information om våtmarker