Viktiga förutsättningar för stöd
Vem kan få stödet
Företag, regioner och landsting, kommuner och kommunala bolag, föreningar, bostadsrättsföreningar, stiftelser med flera kan beviljas stöd.
Fysiska investeringar
Klimatklivet kan endast ge stöd till fysiska investeringar. Det innebär att åtgärder som syftar till en beteendeförändring inte kan få stöd från Klimatklivet. Åtgärder som syftar till en beteendeförändring kallas informationsåtgärder inom Klimatklivet, även om andra aktiviteter än information ofta ingår i begreppet.
Utsläppsminskning
Klimatklivet ska ge stöd till de åtgärder som har störst klimatnytta. Därför är beräkningen av utsläppsminskning ett av de viktigaste underlagen i ansökan. Den som söker ska kunna visa hur utsläppen skulle se ut både med och utan investeringsstöd. De åtgärder som beräknas kunna ge störst minskning av växthusgaser per investerad krona är de som får stöd.
Vissa åtgärdstyper har ofta för låg utsläppsminskning per investerad krona för att kunna beviljas. Byte till LED-belysning är ett exempel på en åtgärd som vi ofta behöver avslå på grund av att utsläppsminskningen är låg i förhållande till kostnaden.
Vid en likvärdig utsläppsminskning tar Naturvårdsverket även hänsyn till spridning av teknik och till marknadsintroduktion samt till åtgärdernas effekter på andra miljömål, hälsa och sysselsättning.
I vissa fall kan underlag bedömas vara för osäkra för att vi ska kunna bevilja stöd. Ett sådant exempel är åtgärder där utsläppsminskningen i huvudsak rör biologiska processer relaterade till gödsel. Där gör Naturvårdsverket bedömningen att tillgängliga beräkningsunderlag inte är tillräckligt säkra för att motivera beslut om stöd. Det beror på att utsläpp från sådana åtgärder varierar beroende på flera både oförutsägbara respektive platsspecifika faktorer. Det kan handla om ansökningar för att effektivisera gödselspridning eller täckning av gödselbrunnar. Den typen av åtgärder hänvisar vi istället till Jordbruksverkets landsbygdsprogram som finansieras av de europeiska struktur- och investeringsfonderna.
Finansiering och återbetalningstid
Ekonomi och återbetalningstid är också viktiga delar i Naturvårdsverkets granskning; den egna finansieringen är en viktig förutsättning för genomförandet. Den som söker behöver därför kunna styrka sin förmåga att finansiera resterande del av kostnaden.
Stöd får endast ges till åtgärder som bidrar till att öka takten för att nå miljömålet Minskad klimatpåverkan och annars inte skulle ha genomförts. Därför måste en lönsamhetskalkyl som visar återbetalningstiden bifogas till ansökan. En kort återbetalningstid gör det sannolikt att åtgärden skulle ha genomförts även utan stöd och då kan stöd inte beviljas.
Åtgärd i flera län
Klimatklivet är ett lokalt och regionalt investeringsstöd. Om du vill genomföra åtgärder i flera län, måste du skicka in en ansökan per län.
Exempel på åtgärder som inte kan få stöd genom Klimatklivet
Privatpersoner
Stöd får inte ges till privatpersoner. Dit räknas även åtgärder i byggnader som i huvudsak används för privat bruk.
Redan påbörjad åtgärd
Klimatklivet ska stimulera till klimatinvesteringar och leda till investeringar som inte skulle ha blivit av utan stödet. Därför kan stödet inte ges retroaktivt. Åtgärder som påbörjats kan inte få stöd eftersom de sannolikt hade genomförts ändå. Har det uppstått kostnader för åtgärden eller om hela eller delar av arbetet har utförts räknas åtgärden som påbörjad. Har man till exempel haft kostnader för förstudie, bygglov etcetera eller tagit in offerter räknas åtgärden inte som påbörjad.
Pilotprojekt och liknande
Stöd kan inte ges till försöksanläggningar eller andra åtgärder som inte säkerställer en tydlig utsläppsminskning, dvs. pilotprojekt, testanläggningar, förstudier, kartläggning eller testning och verifiering av teknik.
Åtgärder som omfattas av andra klimatstyrmedel
Klimatklivet kompletterar andra delar i regeringens klimatpolitik, till exempel utsläppshandel EU ETS, och Bonus-Malus-systemet för bilar. Åtgärder som omfattas av dessa styrmedel kan därför inte få stöd från Klimatklivet.
En åtgärd som innebär rätt till elcertifikat kan enligt nuvarande lagstiftning, åtminstone fram till den 31 december 2021, inte heller få stöd från Klimatklivet. Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el. Det kan exempelvis gälla solceller, vindkraft, biogas eller biobränslen enligt förordning (2011:1480) om elcertifikat. Det spelar ingen roll om den som söker faktiskt har tänkt ansöka om elcertifikat. Det räcker att det finns möjlighet att få elcertifikat för åtgärden.
Vissa åtgärder på anläggningar som omfattas av EU:s utsläppshandel kan ändå få stöd. Mer information finns i vår vägledning.
Åtgärd som måste genomföras enligt andra lagar
För att berättiga till stöd måste åtgärden vara mer ambitiös än vad som krävs enligt lagstiftning, författningar eller villkor i tillstånd.
Marknadsföring
Åtgärder som räknas som marknadsföring enligt definitionen i 3§ marknadsföringslagen (2008:486) kan inte få stöd.