
Varför behöver man veta hur mycket mat som slängs?
Det är viktigt att veta hur stora mängderna är och var de uppkommer för att kunna föreslå och följa upp mål, styrmedel och åtgärder för minskat matsvinn.
Undersökning av mat och dryck som hushållen slänger i avlopp
En studie från 2014 visar att de främsta anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att blivit över från en måltid, att den är gammal eller att bäst före-datumet har passerat. Hushållens storlek påverkar mängden som hälls ut i avloppen. De hushåll som slänger mest enligt undersökningen är de som består av endast en person. Där är siffran så hög som 32 kilogram matavfall i avloppet per person och år. Av det som hälls ut är cirka 40 procent kaffe eller te och 25 procent mejeriprodukter.
En uppföljande undersökning av mat och dryck som hushållen slänger till avloppet pågår, resultaten kommer publiceras under 2021.
Mat och dryck i avloppet

Studien ”Mängd mat och dryck via avloppet” är utförd av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.
Varför undersöka mat och dryck till avlopp?
Syftet med undersökningen är att få mer kunskap om mat och dryck som de svenska hushållen häller ut i avloppet. I andra undersökningar tas inte det flytande matavfallet med i beräkningarna, utan enbart matavfall som sorterats ut separat eller som slängts i soppåsen.
Hur gjordes undersökningen?
En pappersenkät skickades ut till 2 050 hushåll i hela Sverige. Hushållen fick sedan mäta och skriva ner hur mycket ätbart och drickbart de hällde ut via avloppet under fyra dagar. Totalt kunde 515 svar användas för att beräkna mängderna. Hushållen fick ange anledningen till att de slängde mat och dryck i avloppet.
Vad blir bättre om man inte slänger eller häller ut mat och dryck?
Vår produktion av mat står för en betydande del av vår miljöpåverkan. Exempelvis krävs det 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe och stora mängder ved eller olja för att torka kaffebönorna. Det är resurser som går till spillo tillsammans med kaffet som hälls ut i vasken.
Mindre matsvinn bidrar till att energianvändning, råvaruförbrukning och utsläpp vid produktion, transport och hantering av livsmedel minskar. Sett utifrån ett större perspektiv skulle maten kunna räcka till fler personer utan bidra till en ökad miljöpåverkan.