Goda exempel hållbara textilier inom kommuner och regioner i Sverige
Här presenteras goda exempel som ska inspirera till vidare arbete och nya initiativ ute i landet. ISBN 9787-91-620-6891-2
- Sidor
- 51
- Utgiven
- 2019-05
- Pris
- 93,00 kr. (exkl. moms)
98,58 kr. (inkl. moms) - ISBN
- 978-91-620-6891-2
- Författare
- Filippa Pyk och Sanja Vujicic.
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ansvara för att informationsinsatser genomförs i syfte att öka kunskapen hos konsumenter för en mer hållbar konsumtion av textilier, genom till exempel ökad återanvändning och återvinning.
För att nå ut med kunskap och budskap till så många konsumenter som möjligt behövs vidareförmedlare som t.ex. kommuner och länsstyrelser som är nära konsumenterna och som kan ta initiativ riktade till konsumenter för att minska miljöpåverkan av textil-konsumtionen.
Rapporten beskriver goda exempel och aktiviteter som genomförts och vad de resulterat i. Exempel som lyfts fram är återbruksgallerian i Eskilstuna där bland annat textilier får möjlighet till en längre livslängd. Ett annat exempel är kampanjen Helt sjukt – koll på konsumtionen i Falun där man lyfte frågan om överkonsumtion och hur man kan tänka istället. Eller projektet Våga fråga! i Västerås som fokuserar på konsumentens rätt att få veta vilka kemikalier kläder innehåller.
Aktiviteterna är geografiskt spridda i landet och har utförts i varierande storlek – stort som smått och utifrån olika ingångar i de delar som omfattar den så kallade textila värdekedjan – från råvara, användning, kvittblivning till återanvändning/återvinning. För att stödja vidareförmedlare i sitt arbete föreslår författarna att Naturvårdsverket tar fram en guidebok som skulle kunna användas som en checklista. Naturvårdsverkets förhoppning är att de goda exempel som presenteras här ska inspirera till vidare arbete och nya initiativ ute i landet.
- - -
Beställtryck, ej rabatt.